De ce ne simțim mai somnoroși în timpul iernii? Experții vin cu explicații

somn insomnie

SURSA FOTO: Dreamstime

Mulți oameni spun că se simt mai somnoroși și mai lipsiți de vlagă în timpul iernii și că dimineața le este foarte greu să se ridice din pat. Potrivit unui studiu al Academiei Americane pentru Medicina Somnului, 34% dintre adulții din SUA au spus ca dorm mai mult în timpul iernii.

Ca pentru orice problemă legată privind tulburările de somn, și în acest caz există o explicație, potrivit TheQuint.

Potrivit medicului Stephen Kanwar, consultant la Departamentul de Pneumologie, Îngrijire și Medicina Somnului – Indraprastha Apollo, ritmul circadian al corpului se schimbă iarna din cauza expunerii reduse la soare și a faptului că se întunecă mai devreme.

Această perioadă, în care zilele sunt mai scurte și nopțile mai lungi, duce, de asemenea, la o producție crescută de melatonină, care este hormonul somnului.

Nivelurile de vitamina D pot fi scăzute din cauza lipsei luminii soarelui

Dr Kanwar susține că ”nivelurile de vitamina D pot fi scăzute dacă, iarna, nu primiți suficientă lumină solară. Toate acestea pot duce la slăbiciune, oboseală și letargie”.

El subliniază necesitatea reglării ciclului de somn, pentru că un somn insuficient vă va face să vă simțiți somnoros sau amețit. În plus, nereglarea ciclului de somn pe termen lung poate provoca insomnie, anxietate și alte probleme de sănătate mintală.

Igiena somnului, cheia reglării ciclului de somn

Potrivit expertului, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă regla ciclul de somn. Iată care sunt acestea:

– Încercați să vă culcați, zilnic, la aproximativ aceeași oră. O marjă de jumătate de oră poate funcționa, dar niciodată mai mult pentru a avea un somn sănătos.

– Încercați să nu vă mai gândiți la problemele care vă apasă in timpul zilei! Planificarea unor lucruri pentru ziua următoare, temerile și grijile pot alunga somnul.

– Dacă lucrați în ture, încercați să lucrați în aceleași ture cel puțin o săptămână, astfel încât ciclul corpului să nu fie perturbat frecvent.

  • În plus, dacă puteți, încercați să trageți un pui de somn în timpul zilei, să dormiți opt ore pe noapte și să obțineți mai multă lumină solară.

Ieșiți din casă, chiar și pentru câteva minute!

„Mulți dintre noi trăim și muncim în locuri cu multă lumină artificială și avem un stil de viață care ne ține în casă în timpul zilei”, a mai declarat expertul. El susține că, așa cum au arătat numeroase studii, trebuie să ieșim din casă, chiar și pentru câteva minute, mai ales dimineața, pentru a obține acea expunere la lumină naturală.

Încercați să reduceți timpul petrecut în fața ecranelor

Totodată, seara,  încercați să reduceți timpul petrecut în fața ecranelor și a luminii artificiale pentru a adormi mai ușor. 70% dintre adulții din SUA declară că nu dorm suficient, cel puțin o noapte pe lună, în timp ce 11% au declarat că au un somn prost în fiecare noapte.

Problemele de somn pot avea efecte grave asupra sănătății fizice și mentale. Problemele cronice de somn sunt asociate, în general, cu probleme medicale, inclusiv cu diabetul, obezitatea și hipertensiunea arterială, precum și cu disfuncția cognitivă și tulburări de dispoziție. Adulții ar trebui să doarmă pe noapte între șapte și nouă ore, potrivit experților.