În ciuda numeroaselor plângeri referitoare la clauze abuzive din contractele încheiate între firma imobiliară Nordis și clienți, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu a intervenit semnificativ pentru a clarifica situația.

Deși românii ar trebui să beneficieze de protecția statului împotriva acestor clauze, afacerea Nordis a scăpat de atenția instituției înainte de investigația realizată de Recorder. Ziare.com a adus în atenție, încă din 2021, practicile companiei, care variază de la termene de livrare întârziate cu ani, până la apartamente situate la etaje care nu există în autorizațiile de construcție.

Instituțiile statului nu au intervenit în cazul Nordis

Noi dezvăluiri evidențiază modul în care instituțiile statului nu au intervenit în cazul Nordis, care se confruntă cu peste 100 de procese. Aceasta include și legătura de prietenie dintre fostul președinte al ANPC, Horia Constantinescu, și Laura Vicol, soția unuia dintre asociații principali ai firmei, care a demisionat din funcția de președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților și din PSD.

Una dintre clauzele abuzive incluse în contractele semnate de clienții Nordis stipulează că „nu va cere niciun fel de compensații materiale sau de orice altă natură și că nu va face reclamații de niciun fel către nicio autoritate competentă referitoare la această activitate/activități”, conform celor scrise de recorder.ro. Prin urmare, chiar și apelul la ajutorul ANPC este interzis.

„Este halucinant ce se poate vedea în acest contract. Eu nu pot să cred că există cineva care să fi semnat așa ceva”, a spus avocatul Silviu Munteanu, unul dintre cei trei consultați care au identificat clauze abuzive în contractele Nordis.

Un client care a depus două plângeri la ANPC și a avut discuții cu președintele de atunci al instituției, Horia Constantinescu, a trimis numeroase pagini de dovezi, după ce a consultat mai mulți avocați. Răspunsul pe care l-a primit a fost că reclamațiile „au fost concluzionate ca neconcluzionabile”.

În 2023, în cadrul unor verificări „la sânge” efectuate de ANPC asupra a 71 de companii imobiliare din București, Nordis nu a fost inclusă pe lista firmelor verificate și a primit doar o amendă simbolică de 1.000 de lei.

Horia Constantinescu, ANPC
Horia Constantinescu, ANPC Sursă: Facebook, Guvernul României
Laura Vicol
Laura Vicol; SURSA FOTO: Inquam Photos / George Calin

Prietenia dintre Horia Constantinescu și Laura Vicol

Investigația realizată de Recorder a scos la iveală o legătură strânsă de prietenie între șeful de atunci al ANPC și Laura Vicol, deputată PSD, acuzată de liberali că ar fi blocat în Comisia juridică un proiect menționat care ar fi protejat clienții de abuzurile firmelor imobiliare.

Horia Constantinescu a reacționat afirmând că este dispus oricând să se supună unui test poligraf (care nu poate fi admis ca probă într-un proces – n.r.) pentru a dovedi că nu a indicat niciodată unui subordonat să evite verificarea firmei Nordis.

„Cum puteam spune cuiva: „Băi, nu te duce la ăla?”. Haideți să vedem cum făceam? Puneam mâna pe telefon și spuneam: „Băi, te rog eu, nu te du la operatorul X economic?” Păi, ce? Sunt idiot? Dacă ăla mă înregistra, mă expuneam unei asemenea situații vreodată în viață?”, a declarat acesta.