Într-un astfel de videoclip TikTok, fosta însoțitoare de bord Kat Kamalani oferă câteva sfaturi cu ceea ce nu ar trebui să mănânci sau să bei în timpul unei călătorii cu avionul.

Cei care au o urmăresc au fost mai mult decât suprinși de afirmațiile sale, scrie Travelandleisure.

Regula numărul unu: Nu consumați niciodată niciun lichid care nu este îmbuteliat în cutie sau sticlă

„Regula numărul unu: Nu consumați niciodată niciun lichid care nu este îmbuteliat într-o cutie sau o sticlă”, spune ea în videoclip, explicând că „rezervoarele de apă nu sunt niciodată curățate și sunt dezgustătoare”.

Kamalani susține că nici ea, nici colegii ei însoțitori de bord nu beau cafea sau ceai fierbinte în timpul zborului, deoarece pentru prepararea lor se folosesc aceleași rezervoare de apă care „rareori sunt curățate”.

Rezervoare de apă se află chiar lângă toaletele din avion

Mai mult, ea spune că acele rezervoare de apă se află chiar lângă toaletele din avion. Kamalani recomandă oamenilor să ceară apă îmbuteliată sau băuturi răcoritoare la sticlă.

De fapt, nu este prima dată când cei care călătoresc cu avionul sunt sfătuiți să se țină departe de anumite băuturi care se servesc pe timpul zborului.

În urmă cu câțiva ani, însoțitorii de bord au îndemnat pasagerii să evite cafeaua și ceaiul, citând un test EPA din 2004 făcut pe 158 de avioane, cu rezultate foarte proaste. Din toate avioanele testate, 13% conțineau bacterii coliforme, iar în 5% s-au depistat niveluri periculoase de E. coli în apă.

Rapoarte pozitive ale probelor de apă pentru E. coli și bacterii coliforme

Studiile mai recente nu au venit cu date la fel de alarmante.

Un studiu din 2019 al Hunter College NYC Food Policy Center de la Universitatea din New York și DietDetective.com a analizat calitatea apei potabile la 11 companii aeriene majore și la 12 regionale.

„Calitatea apei potabile variază, în funcție de compania aeriană și, probabil, multe companii aeriene au furnizat pasagerilor apă complet nesănătoasă”, se arată în studiu.

Fiecare companie aeriană a primit un „scor de sănătate a apei” de la cinci (cel mai bun) la zero (cel mai prost).

Au fost luați în considerare mai mulți factori, inclusiv dimensiunea flotei de avioane și rapoartele pozitive ale probelor de apă pentru E. coli și bacterii coliforme. Orice scor mai mare de trei a indicat o apă potabilă relativ curată, potrivit studiului.

Pasagerii nu ar trebui să se spele pe mâini în timpul zborului!

Dintre cele 10 companii aeriene majore analizate, șapte au primit un scor sub trei, astfel încât studiul cu avut aceeași concluzie ca a lui Kamalani: ”Evitați cu orice preț apa de la robinet din avion.

Studiul merge și mai departe, sugerând că pasagerii nu ar trebui să se spele pe mâini în timpul zborului, deoarece apa de la toalete provine din același rezervor. În schimb, studiul recomandă utilizarea dezinfectantului pentru mâini.

În 2011, guvernul federal al SUA a implementat Regulamentul privind apa potabilă în avion (ADWR), care impune companiilor aeriene să-și testeze rezervoarele de apă, pentru a oferi pasagerilor și echipajului apă potabilă, sigură. De asemenea, companiile aeriene trebuie să dezinfecteze și să spele rezervoarele de apă ale aeronavei de cel puțin patru ori pe an sau să le dezinfecteze o dată pe an, dar să le testeze lunar.

Apa din avioane este pompată din sistemele municipale, dar calitatea depinde și de locul în care se află avionul. Calitatea este afectată și de curățenia și siguranța echipamentelor folosite pentru transferul apei în avion, de la cisterne și până la furtunuri, potrivit ADWR.

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) este responsabilă de monitorizarea calității apei, dar Studiul privind apa din avioane, din 2019 a constatat o posibilă „ nerespectare a regulilor de către EPA”, în ciuda faptului că studiul a depistat microbi la majoritatea companiilor aeriene.

Asociația însoțitorilor de zbor-CWA (AFA) a declarat pentru Business Insider același lucru: apa de la bordul avioanelor este reglementată de EPA, pentru a se asigura că este sigură de băut, dar „nu credem că această reglementare merge suficient de departe sau este bine aplicată”.