În ultimii doi ani, foarte mulți oameni au fost infectați. Dacă unii au reușit să supraviețuiască bolii, alții au plătit cu viața. Cel mai grav este faptul că cei care au învins boala se cred acum aproape „invincibili”, considerând că nu mai pot contracta din nou virusul. Exerții în sănătate vin cu o veste proastă: nimeni nu ar trebui să se creadă imbatabil în fața virusului, potrivit TimesofIndia.
Persoanele care au contractat virusul și s-au recuperat după boală se pot aștepta să aibă un anumit nivel de imunitate, adică pot fi protejate de o nouă infecție. Cu toate acestea, experții în sănătate nu pot spune nici acum cât timp va dura această protecție dată de infecție.
Riscul de reinfectare a crescut cu 16 ori
Deși șansele de reinfectare cu COVID se pare că sunt extrem de rare, având în vedere apariția de noi variante și apariția unor mutații multiple, specialiștii nu exclud o astfel de posibilitate.
Potrivit unei analize a Biroului pentru Statistică Națională (ONS) din Marea Britanie, riscul de reinfectare a crescut și de 16 ori de când Omicron a devenit varianta dominantă, comparativ cu perioada în care Delta era pe primul loc.
„Dovezile preliminare sugerează că poate exista un risc crescut de reinfectare cu Omicron (adică, persoanele care au avut anterior COVID-19 ar putea fi reinfectate mai ușor cu Omicron), în comparație cu alte variante de îngrijorare, dar informațiile sunt limitate”, precizează OMS.
Omicron a dat peste cap toate speculațiile
Multe studii clinice au sugerat că, înainte de apariția Omicron, recuperarea după infecțiile cu COVID-19 a făcut ca oamenii să fie mai puțini expuși riscului de a se infecta din nou. Dar varianta Omicron a dat peste cap toate speculațiile.
Potrivit unui studiu din Regatul Unit, noua variantă COVID are potențialul de a evita imunitatea dată de infecția anterioară sau de cele doze de vaccin. Un alt studiu realizat de cercetătorii danezi a descoperit că Omicron are capacitatea de a se sustrage imunitatății naturale, atât la persoanele vaccinate, cât și la cele nevaccinate.
Deși noua variantă Omicron a fost considerată mai ușoară, rata ridicată de transmisibilitate a virusului sugerează că poate duce la infecții revoluționare, avertizează specialiștii.
Covid-19 nu e rujeolă
Până acum, nimeni din domeniul medical nu a putut spune cât durează protecția împotriva unei infecții naturale sau a imunității date de vaccin. Dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt a declarat:
„Există oameni care cred că dacă au imunitate naturală vor fi protejați permanent împotriva COVID-19, ca în cazul rujeolei. Dar cei doi viruși care provoacă aceste infecții sunt foarte, foarte diferiți. Protecția împotriva coronavirusului scade în mod natural după o perioadă de timp”.