Deși pare greu de explicat la prima vedere, dacă analizăm datele putem observa că România nu și-a învățat lecția în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. Nici acum, la mai bine de trei ani de la intrarea în noul calendar financiar 2014-2020, România nu a reușit să-și acrediteze autoritățile de management.
Un prim semnal de alarmă a fost tras chiar de către social-democratul Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta și care s-a aflat și la conducerea Ministerului Fondurilor Europene o bună perioadă. El a spus recent că România nu are acreditată nici o Autoritate de Management şi riscă să nu primească nici un ban de la Comisia Europeană. Efectele care ar putea fi catastrofale pentru România, mai ales pentru Guvernul Grindeanu, care va fi nevoit să majoreje deficitul la peste 4% din această cauză.
“Ca să putem să beneficiem de banii europeni care estimăm că vor intra în ţară în acest an, trebuie să avem sistemul naţional acreditat. Adică toate structurile statului să fie acreditate de către Curtea de Conturi, respectiv Autoritatea de Audit, astfel încât să putem trimite facturile să fie decontate la Bruxelles. Statul trebuie să facă obligatoriu plăţi în ţară fiindcă economia nu poate sta în loc. Asta înseamnă că banii se vor plăti de la bugetul de stat şi nu din fondurile europene alocate României, adică se intră pe deficit. Se dă peste cap toată prognoza legată de deficit şi de creştere economică fiindcă nu mai sunt veniturile pe care am mizat”, a precizat Teodorovici.
Acesta spune că, în bugetul de stat se estimează că vor intra anul acesta în ţară fonduri europene în valoare de circa cinci miliarde de euro.
“Banii pentru agricultură vor fi absorbiţi uşor fiindcă sunt plăţi directe. Dacă estimăm că sunt două miliarde de euro pentru fondurile struturale şi de coeziune, din cele cinci în total, şi acestea nu vor fi decontate de Bruxelles, plăţile fiind făcut de la bugetul naţional, atunci deficitul sare de 4%”, arată fostul ministru.
Citiți și: Mirajul fondurilor europene i-a vrăjit pe noii guvernanți
Declarația lui Teodorovici nu a rămas fără reacție. Ieri, vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat că guvernul şi-a propus finalizarea procedurilor de acreditare a autorităţilor de management pentru fondurile europene până pe 1 iulie astfel încât nivelul sumelor de rambursat de către CE să ajungă la 5,2 miliarde de euro la finele anului 2017. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevedere cu Kazatsay Zoltan, adjunctul directorului general pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Comisia Europeană, conform news.ro
„Am început anul 2017 foarte activ. Încă din primele zile, am stabilit ce avem de făcut ca să recuperăm întârzierile legate de fondurile europene. Tot ceea ce nu s-a făcut anul trecut încercăm să facem noi în câteva luni, astfel încât la finalul anului să avem sume de rambursat de la Comisia Europeană de 5,2 mld euro”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh în cadrul întâlnirii.
Însă ce a uitat vicepremierul să precizeze este că noul calendar a început încă din anul 2014, perioadă în care la Palatul Victoria se afla echipa condusă de Victor Ponta. În primii doi ani din noul program, Guvernul Ponta nu a reusșit să atragă niciun ban din fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020. Mai mult, nici măcar nu au fost lansate toate programele operaționale.
Revista Capital a arătat, în urmă cu două săptămâni, într-o amplă analiză că fostul guvern social-democrat, condus de Victor Ponta, cel care a părăsit Palatul Victoria în noiembrie 2015 la solicitarea străzii, a lăsat rata de absorbţie aferentă programului financiar 2007-2013 la un nivel de doar 58,67%. În ceea ce priveşte actualul calendar, care a demarat chiar în timpul guvernării social-democrate, lucrurile lăsate de Cabinetul Ponta au arătat mult mai rău. Tehnocraţii au reuşit în cele 14 luni de guvernare să majoreze rata de absorbţie pe vechiul calendar până la 82%, conform ultimelor rapoarte prezentate la final de mandat. În ceea ce priveşte actualul program de finanţare rezultatele au fost slabe şi în ceea ce-i priveşte pe tehnocraţi. Echipa lui Dacian Cioloş a reuşit să atragă sub 1% din fondurile avute la dispoziţie până în 2020.
Totuşi, foştii guvernanţi au lansat un număr de 69 de apeluri pentru programele operaţionale 2014-2020, în valoare de aproape 13 miliarde de euro. Cu toate acestea, “implementarea programelor operaţionale a început abia în anul 2016, când au fost semnate primele contracte, în valoare totală de peste 1,5 mld de euro”, se menţionează în raportul prezentat de fostul ministru al Fondurilor Europene, Dragoş Dinu. În sursa citată se mai arată că “execuţia bugetară aferentă anului 2016 prezintă la data de 30 noiembrie sume primite de la UE în valoare de circa 7 mld. euro”. Din suma totală, conform raportului, 4,53 mld. euro reprezintă fonduri aferente programului 2007-2013, iar 2,49 mld.euro din calendarul actual. Numai că datele referitoare la execuţia bugetară infirmă datele prezentate de fostul ministru. Conform execuţiei bugetare de la 31 decembrie 2016, afişată la finele lunii trecute pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, în bugetul consolidat la categoria venituri din sume atrase de la UE sunt trecute doar 6,85 miliarde de lei, adică doar 1,5 miliarde de euro.
De ce s-a blocat acreditarea autorităților de management
Deşi statele membre au intrat pe noul buget comunitar din 2014, niciunul nu a avut acreditat sistemul în 2014 şi 2015 fiindcă au apărut probleme, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, care a întârziat să emită regulamentul necesar. De asemenea, negocierile pe bugetul UE au durat foarte mult.
Acum, România încearcă în prima parte a acestui an să obțină acreditările. "Ne-am propus ca, până la 1 iulie, procesul de acreditare a autorităţilor de management să fie definitivat. Reorganizarea Ministerului s-a realizat cu scopul accelerării absorbţiei fondurilor europene. Astfel, am inclus în fişele de post pentru personalul alocat autorităţilor de management criterii de performanţă. Fiecare angajat cu atribuţii în domeniu are, şi este o premieră, obiective şi termene clare de respectat. În felul acesta, reuşim să motivăm şi să responsabilizăm întregul aparat si să ne respectăm angajamentele luate”, a spus Sevil Shhaideh.
Pentru programele europene din cadrul financiar european 2014-2020, au fost desemnate autorităţi implicate în managementul şi controlul a trei programe, toate gestionate la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
Câți bani a pierdut România în perioada 2007-2013
România a pierdut cei mai mulţi bani europeni pe cadrul financiar 2007-2013 prin Programul Operaţional Sectorial Transport, respectiv peste 973,1 milioane de euro, reiese din datele autorităţilor publicate pe site-ul fonduri-ue.ro. Pe locul al doilea în ceea ce priveşte cea mai mare sumă pierdută se situează Programul Operaţional Sectorial Mediu cu 946,6 milioane euro, iar pe al treilea — Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane cu circa 852,1 milioane euro. O altă sumă semnificativă este la Programul Operaţional Regional — 593,1 milioane euro. De asemenea, s-au mai pierdut 2,7 milioane euro în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative. În total, România a pierdut 3,2 miliarde euro din banii alocaţi pentru perioada de programare 2007-2013.