Sebastian Burduja vine cu critici dure la adresa anumitor organizaţii de mediu din România. Proiectele de hidrocentrale din ţara noastră, în care statul a investit miliarde de euro, sunt sabotate în mod sistematic de acestea. Cum au loc toate aceste acţiuni?
Sebastian Burduja, nemulţumit de modul în care acţiunea anumite ONG-uri din România
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că două-trei organizaţii de mediu sabotează sistematic proiectele de hidrocentrale, deși s-au cheltuit miliarde de euro pentru acestea.
Potrivit acestuia, unele dintre hidrocentrale sunt realizate în proporție de 98%, dar nu pot fi finalizate din cauza contestațiilor repetate ale acestor organizații în fiecare etapă a proiectului.
Declaraţiile ministrului Energiei au fost făcut vineri seară, la postul Antena 3.
Sebastian Burduja a menționat că aceste organizații găsesc specii necunoscute pe care le folosesc ca pretext pentru a bloca progresul. El a subliniat că în România s-au investit miliarde de euro în proiecte hidroenergetice care nu pot fi terminate din lipsă de voință și din cauza sabotajului sistematic din partea acestor organizații neguvernamentale.
Aceste ONG-uri au avocați foarte buni și nu se știe cine le finanțează, completează ministrul.
„În România am investit miliarde de euro în proiecte hidroenergetice, deci în hidrocentrale, care sunt finalizate între 70 şi 98% şi pe care nu putem să le terminăm. De ce?
Păi lipsă de voinţă şi mai e un aspect important, sabotajul sistematic, instrumentat de două-trei organizaţii neguvernamentale, finanţate nu ştiu de unde, dar cu avocaţi foarte bun”, a precizat Burduja pentru postul TV.
Se invocă tot felul de argumente, precum găsirea unor specii de care nimeni nu a auzit vreodată
Ministrul Energiei a adăugat că organizațiile contestă fiecare etapă a proiectelor, inclusiv avizele de mediu și autorizațiile de construire. El a afirmat că este imposibil să se finalizeze aceste hidrocentrale din cauza obstrucțiilor continue.
„Tot ce vă puteţi imagina sub soare, găsesc specii de care nu a auzit nimeni, niciodată. Şi noi nu reuşim să le terminăm, an după an”, a mai spus demnitarul.
Sebastian Burduja și-a exprimat speranța că hidrocentrala de la Răstolița, din județul Mureș, va fi finalizată în acest an. Este un proiect comun cu Ministerul Mediului. Ar fi prima dată în 34 de ani când un astfel de proiect este dus la capăt, explică ministrul.
Hidrocentrala nu este una de mare capacitate. Sebastian Burduja a subliniat că se află aproape de obținerea avizului de mediu, însă se confruntă în continuare cu contestații la fiecare pas.
„Anul acesta, sper că vom realiza, împreună cu Ministerul Mediului, o permieră, după 34 de ani, să terminăm hidrocentrala de la Răstoliţa, judeţul Mureş (…) Nu este o capacitate foarte mare, suntem pe punctul de a avea avizul de mediu.
Bineînţeles că suntem contestaţi la fiecare pas, în continuare, dar ar fi un exemplu că domnule, se poate, dacă se vrea”, a mai indicat Sebastian Burduja.