Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică avertizează că tendințele pozitive ale ocupării forței de muncă riscă să fie umbrite de stagnarea salariilor „fără precedent”, arată CNN Money.
OCDE a declarat miercuri că rata de ocupare a forței de muncă în economiile dezvoltate a fost în medie de aproape 62% la sfârșitul anului 2017, cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală.
Dar a avertizat că mărirea salariilor rămâne lentă, față de perioada dinaintea crizei financiare, iar stagnarea salariilor îi lovește pe cei cu venituri mai scăzute.
„Această tendință de creștere a locurilor de muncă fără mărirea salariilor evidențiază schimbările structurale din economiile noastre, încât criza globală s-a intensificat”, a declarat secretarul general al OCDE, Ángel Gurría.
Grupul din Paris a sugerat că sunt mai mulți factori care contribuie la o creștere înceată a salariilor.
Primul este că profiturile din productivitate și progresele tehnologice, care contribuie la creșterea salariilor, sunt făcute doar de o mână de companii ”superstar”. Alte întreprinderi și lucrători sunt lăsați în urmă.
Multe firme sunt reticente să investească în noi tehnologii și inovare, din cauza incertitudinilor geopolitice în creștere. Unele companii se tem de un posibil război comercial, în timp ce altele se tem de impactul lui Brexit.
Lipsa inovației rezultă productivitatea scăzută a lucrătorilor. Companiile profit puțin nu își pot permite creșterea salariilor.
Cel de-al doilea motiv major este că, în timp ce economia globală se redresează, mulți angajați refuză să ceară o mărire de salariu sau să își schimbe locul de muncă din cauza urmării crizei financiare și anume șomajul.
Conform OCDE, locurile de muncă pierdute în timpul crizei nu sunt neapărat la fel cu funcțiile create atunci.
Persoanele care au fost concediate în anul 2008 și-ar putea da seama că abilitățile lor nu se potrivesc noilor deschideri. Unul din patru angajați nu deține competențe digitale de bază, ceea ce îi împiedică să aibă acces la locuri de muncă bune.