De ce nu e bună cafeaua decofeinizată. Ce trebuie să știe cei care o consumă

cafea

SURSA FOTO: Dreamstime

Cafeaua decofeinizată ar putea fi nesigură pentru consumul uman. Mai multe asociații care luptă pentru sănătate cer interzicerea clorurii de metilen, un compus chimic folosit în procesul de decofeinizare a cafelei.

Cafeaua decofeinizată ar putea fi nesigură pentru consumul uman

Cafeaua decofeinizată ar putea fi nesigură pentru consumul uman. Mai multe asociații care luptă pentru sănătate cer interzicerea clorurii de metilen, un compus chimic folosit în procesul de decofeinizare a cafelei.

Boabele de cafea decofeinizate sunt boabe de cafea standard, cu stimulentul de cafeină eliminat, iar modul în care este îndepărtată această substanță chimică este destul de controversat. Substanțele chimice utilizate în acest proces au fost legate de mai multe riscuri pentru sănătate.

Ce trebuie să știți despre cafeaua decofeinizată

Dezbaterile recente privind interzicerea clorurii de metilen, un cancerigen folosit adesea în procesul de decofeinizare, i-au derutat și îngrijorat pe consumatorii cafelei decofeinizate.

Asociația Națională a Cafelei, o asociație comercială pentru industria cafelei care datează din 1911, a lansat o declarație în care susține consumul cafelei, de orice tip, inclusiv decofeinizată, datorită beneficiilor sale pentru longevitate. Iată ce trebuie să știți despre cafeaua decofeinizată, potrivit Foodandwine.

Ce este metoda europeană de decofeinizare?

Metoda europeană de decofeinizare, numită și Procesul cu solvent indirect, este o modalitate obișnuită de a elimina cofeina din boabele de cafea, înainte de prăjire. Folosită pe scară largă (nu doar în Europa), aceasta este metoda de decofeinizare care îi preocupă pe activiștii de mediu și de sănătate.

Acest proces începe prin fierberea boabelor de cafea și înmuierea lor ulterioară în substanțe chimice precum clorura de metilen sau acetatul de etil (utilizat și în soluția de îndepărtare a lacului de unghii). Acești compuși se leagă de cofeina din boabe, o extrag și apoi boabele sunt clătite pentru a îndepărta reziduurile chimice, uscate și prăjite. În prezent, FDA permite ca o cantitate mică de clorură de metilen să rămână pe boabele de cafea, 10 părți per milion (0,001%).

Cafea/SURSA FOTO: Dreamstime

Ce este clorura de metilen, compusul chimic folosit în procesul de decofeinizare

Clorura de metilen, numită și diclormetan, este un compus chimic. Este un lichid limpede care, pe lângă eliminarea cofeinei din cafea, este folosit și pentru vopsea, decapanți pentru vopsea, pentru curățarea metalelor și în produse farmaceutice.

Societatea Chimică Americană spune că, în ciuda substanței chimice potențial cancerigene, eliminarea substanțelor chimice reziduale din cafea nu prezintă niciun pericol: este destul de ușor să faci clorură de metilen sigură pentru consumul uman, deoarece „volatilitatea solventului face ușoară îndepărtarea solventului rezidual”. Iar orice solvent rămas „este mult sub concentrația de 10 ppm permisă de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente”.

Efectele nocive ale clorurii de metilen asupra corpului uman

Clorura de metilen poate fi dăunătoare pentru oameni. Potrivit CDC, s-a dovedit că lichidul incolor provoacă leziuni ale ochilor, pielii, ficatului și inimii. Expunerea directă la substanța chimică poate provoca somnolență, amețeli, amorțeală, furnicături la nivelul membrelor și greață. Iar „expunerea severă” poate prezenta pericole mai mari și poate duce chiar la pierderea cunoștinței și la moarte.

Consumatorii nu sunt expuși la niveluri atât de ridicate de clorură de metilen, iar riscurile sunt mai relevante pentru lucrătorii din domeniul farmaceutic, lucrătorii din fabrici și cei din construcții. Prăjitoarele din al treilea val, inclusiv Blue Bottle și Counter Culture, folosesc această metodă.

Există și alte moduri de a decofeiniza cafeaua? Ce este decofeinizarea naturală?

Metoda europeană standard de decofeinizare, folosind clorură de metilen, nu este singura modalitate de a crea boabe decofeinizate. Procesul de decofeinizare cu CO2 și metoda Swiss Water sunt două modalități populare, fără substanțe chimice, de a elimina cofeina din boabele de cafea.

Metoda cu CO2 aburește sau înmoaie boabele de cafea neprăjite și apoi pompează dioxid de carbon într-un recipient, creând, în esență, o apă spumantă care elimină cofeina din boabe. Apa netoxică este apoi aruncată, iar boabele decofeinizate sunt gata pentru prăjire. Procesul Swiss Water este o metodă mai lentă, care pune boabele de cafea verde în apă și lasă cofeina să se înmoaie pe parcursul mai multor ore.

Ce soluție au băutorii de cafea decofeinizată

Vă faceți griji pentru că beți cafea decofeinizată? Nu ar trebui. Deocamdată, consumatorii preocupați pot alege mărci despre care Proiectul Clean Label le-a verificat și spun că nu conțin clorură de metilen.

Pachetele de cafea decofeinizată, etichetate fără solvenți, fără substanțe chimice, apă elvețiană sau organică pot fi, de asemenea, mai sigure de consumat.