Mulți știți, cu siguranță, acel moment când, după câteva zile de dietă sau de activitate sportivă intensă, vă cântăriți și constatați că greutatea rămâne fix la fel ca în zilele anterioare.

E vorba despre acele kilograme care par să refuze să dispară. Însă există un motiv pentru acest fenomen, despre care puțini dintre noi știm.

Ce trebuie să facem când ținem o dietă care nu mai funcționează

Celebrul doctor Cezar a discutat, în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, despre ce trebuie să facem atunci când observăm că urmăm o dietă, dar ajungem la un punct mort pe care nu îl putem depăși.

„Aceste programe, aceste diete, ne limitează foarte mult și ne stresează. Apar variabile în viața noastră care ne strică planul, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg.

De aceea dietele nu funcționează. Aceste planuri anticipative. Adică îți spun ție ce o să mănânci vinerea viitoare, neluând în considerare variabilele din această perioadă: cât dormi, cât stres ai, dacă te-ai certat cu cineva în perioada asta.

Te influențează, îți modifică glicemia, modifică și consumul de nutrienți din organism. Dacă ești surmenat vei consuma resurse diferite față de acum 2 săptămâni, când ai luat planul de la nutriționist”, a explicat el.

Dr Cezar.v1
Dr. Cezar

Medicul a explicat că dietele sunt concepute astfel deoarece în primele săptămâni sau luni produc rezultate vizibile, în special pe cântar. Cu toate acestea, modificările metabolice care au loc în interiorul celulelor nu sunt evidente la început și pot apărea mai târziu.

Potrivit doctorului Cezar, hormonii de foame și de sațietate păstrează o memorie de cel puțin un an, astfel încât corpul își amintește cum ai fost înainte după acest interval de timp. Prin urmare, atunci când începi o dietă sau un nou stil de viață, este important să fii consecvent cel puțin un an.

„Hormonii de foame și de sațietate au o memorie de cel puțin un an de zile. Corpul știe după un an de zile cum ai fost acum.

Dacă te apuci de o dietă sau de un stil de viață, el trebuie să țină cel puțin un an de zile”, a spus medicul.

Cât trebuie să mergi pe jos pentru a slăbi?

După cum este cunoscut, mersul pe jos depășește cu mult simpla modalitate de a te deplasa dintr-un loc în altul.

Este un exercițiu extrem de benefic, cu un impact redus, care poate reduce riscul de accident vascular cerebral, poate îmbunătăți sănătatea mentală și poate contribui la atingerea obiectivelor de slăbire. Dar câți pași zilnici trebuie să faci pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă?

Așa cum se întâmplă în cazul multor obiective de fitness, nu există o soluție universală, iar răspunsul depinde de fiecare individ și de anumiți factori. Mai multe puteți citi aici.