Secretul cartofilor prăjiți s-a aflat acum! Este obligatoriu să faci asta atunci când îi prăjești

cartofi prăjiți

Sursa: Dreamstime

Cartofii prăjiți nu sunt pur și simplu un fel de mâncare, nu sunt „doar” o rețetă, nici cel mai consumat fel de mâncare din lume. Cartofii prăjiți sunt cei care ne lasă gura apă de fiecare dată și la care nu putem renunța nici măcar când ținem regim.

Dacă vrem însă ca și acasă să obținem cartofi prăjiți perfecți, ca la restaurant, trebuie să ținem cont de câteva lucruri. Și să evităm unele greșeli, potrivit Cookist.

Cu cartofi albi sau cu cartofi roșii? Ulei de semințe sau ulei de măsline? Când e mai bine să punem sare?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le-au pus, cel puțin o dată, cei cărora le place să pregătească cartofi prăjiți acasă. Totul poate fi mai simplu decât am crede, câtă vreme nu facem aceste greșeli.

1. Aveți grijă când alegeți cartofii

Pentru cartofi prăjiți aurii și crocanți, este de recomandat să folosiți cartofii albi.

Motivul este simplu: conțin mai puțin amidon decât cei roșii și din acest motiv nu riscă să „se destrame” în timp ce ajung în uleiul încins. La prăjire, cartofii albi rămân pufoși la interior și au o crustă crocantă.

2. Nu tăiați cartofii la întâmplare

Dacă vrem să avem la masă cartofi prăjiți perfecți, va trebui sa îi tăiem în felii nu mai groase de jumătate de centimetru sau în cubulețe oarecum egale.

Indiferent de forma pe care o preferați, este esențial ca aceștia să fie toți la fel pentru a se se prăji omogen.

3. Înmuierea, un pas esențial

Un secret pe care puțini oameni îl știu este că lăsarea cartofilor, după tăiere, în apă foarte rece timp de 30 de minute, înainte de a-i găti, este un pas fundamental.

Apa le permite cartofilor să piardă o parte din amidon (inamicul prăjirii perfecte), iar temperatura rece a apei garantează un șoc termic în contact cu uleiul încins, care ajută la obținerea unor cartofi crocanți și rumeniți.

4. Ce ulei să alegem

Nu toate uleiurile sunt potrivite pentru prăjit. Temperatura ideală de gătit variază între 160 grade C si 180 grade C și din acest motiv e nevoie de un ulei care să reziste bine la temperaturi ridicate.

Cel mai bun este uleiul de arahide și cel de floarea-soarelui. Evitați uleiul de măsline extravirgin!

5. Așezatul cartofilor în tigaie

Odată ajunși în tigaie, acesta este cel mai important moment și nu trebuie să vă grăbiți. Așezați câțiva cartofi odată, ca să nu se suprapună, să aibă spațiu pentru a fi întorși și prăjiți uniform.

Secretul mare este acesta: gătiți-i la 160 de grade C timp de 5-6 minute, apoi scurgeți-i cu o lingură și, după ce ați adus uleiul la 180 de grade C, puneți-i înapoi în tigaie, timp de un minut.

6. Aveți grijă la sare

După ce i-am scos din tigaie, îi așezăm pe un prosop de hârtie absorbantă, astfel încât să se scurgă excesul de ulei.

Abia dupa câteva minute, când cartofii prăjiți s-au răcit puțin, îi puteți săra. În acest fel, cartofii prăjiți vor rămâne crocanți.