De ce nu ne ies clătitele așa cum vrem? Greșelile pe care trebuie să le eviți

clatite

SURSA FOTO: Dreamstime

Clătitele rămân, cu siguranță, alternativa perfectă pentru un desert delicios, dar și pentru micul dejun. Cu ingredientele potrivite, clătitele sunt hrănitoare și satisfac papilele gustative, indiferent de combinațiile pe care le adăugăm. Deși rețeta de bază a evoluat într-o mulțime de variante, clătitele se prepară de obicei doar din făină, lapte, ouă și sare.

De ce nu ne ies clătitele așa cum vrem? Iată câteva greșeli care trebuie evitate

De asemenea, după preferințe, se pot adăuga și zahar, coajă de portocală sau lămâie sau diferite alte arome. Există însă unele greșeli pe care le fac chiar și cele mai pricepute gospodine. Site-ul Bonappetit le trece în revistă pentru a încerca să le evităm pe cât posibil.

1. Folosiți ingrediente cât mai proaspete

Calitatea ingredientelor este extrem de importantă. Chiar și bicarbonatul de sodiu, care face clătitele pufoase, nu ar trebui să fie mai vechi de 6 luni. Dacă aveți doar lapte la dispoziție, adăugați un strop de lămâie înainte de amesteca ingredientele uscate. Aciditatea este importantă în echilibrarea aromelor clătitelor.

2. Aveți grijă cât de mult amestecați aluatul

Amestecați aluatul până când ingredientele uscate și umede se încorporează. Mai exact, până când făina nu se mai vede. Dacă amestecați în exces, glutenul va începe să se dezvolte, iar astfel clătitele nu vor mai fi pufoase.

3. Nu pregătiți aluatul cu mult înainte

Nu puteți face aluatul cu o seară înainte sau chiar cu o oră înainte de a face clătitele. Dacă faceți alatul cu puțin timp înainte de a le prăji, veți obține clătite mult mai ușoare și mai pufoase.

4. Este bine să lăsați aluatul să se odihnească

O altă greșeală comună care are legătură cu punctul de mai sus: După amestecare, multă lume nu lasă aluatul să se odihnească și începe să pună direct compoziția în tigaie. După ce amestecați aluatul, acesta trebuie lăsat să se odihnească timp de 10- 15 minute. În acest fel, aluatul nu se va mai rupe în tigaie.

5. Folosiți ulei

Untul de arde foarte ușor. Mai ales când tigaia este ținută la foc mediu pentru o perioadă lungă de timp. De preferat ar fi ca atunci când faceți clătite să le prăjiți în ulei vegetal și să ștergeți tigaia după fiecare două reprize.

6. Prea multe fructe de pădure și ciocolată

Ciocolata și fructele de pădure se vor arde la căldura tigăii. Dacă nu rezistați fără astfel de amestecuri, mai întâi turnați aluatul în tigaie, apoi adăugați fructele de pădure sau bucățile de ciocolată. Bananele se vor carameliza pe măsură ce clătitele se gătesc, așa că adăugarea lor nu este ceva rău.

7. Nu le mai prăjiți la flacără mare!

Clătitele nu trebuie preparate la flacăra mare, deoarece temperatura nepotrivită va face ca aluatul să iasă ars și necopt. Cum ar trebui să procedezi: setează focul sau plita la putere medie și ține clătitele timp de 2- 3 minute pe fiecare parte. Durează mai mult, dar vei vedea că rezultatul este aproape perfect.