De ce nu pot avea încredere investitorii americani în Europa

O piaţă legată de speranţele unei soluţii pentru rezolvarea problemei datoriilor din Europa este forţată să rămână într-o stare de confuzie, chiar dacă cele două summituri care vor urma depăşesc aşteptările analiştilor.

Ca rezultat, volatilitatea pieţei va continua până când vor apărea semne că Uniunea Europeană a reuşit să îşi ţină sub control criza datoriilor. Şi pariul este că va dura câteva luni sau chiar mai mult pentru ca situaţia să fie rezolvată.
„Chiar dacă europenii vin cu o soluţie foarte robustă care să demonstreze că vor încerca să se confrunte cu criza, tot va fi o lovitură puternică“, spune Bill Isaac, şef în cadrul FTI Consulting în Vienna. „Problema este că o serie de ţări sunt supraexpuse şi cineva trebuie să accepte nişte pierderi“.
Un torent continuu de titluri vagi şi conflictuale au dominat această criză. S-au înţeles Franţa şi Germania la o sumă pentru răscumpărare? De ce sume vor avea nevoie băncile să se recapitalizeze după ce Grecia va intra în incapacitate de plată? Este într-adevăr Italia problema şi va fi nevoie de o „Bancă Bazooka“ pentru a cumpăra toate datoriile cu risc mare din zone euro?
Aceste întrebări au rămas încă fără un răspuns şi pieţele au reacţionat de fiecare dată. „Ceea ce au nevoie pieţele americane de la Europa, drept minim, este un plan credibil de recapitalizare a băncilor, într-un fel care să garanteze solvabilitatea“, spune Hans Mikkelsen, strateg în cadrul Bank of America Merrill Lynch.
Acţiunile bursiere s-au deconectat total de la ştirile din SUA atâta timp cât dilema datoriilor încă trenează.
Issac spune că piaţa este blocată într-o „mentalitate comercială pe termen scurt“ în care investitorii sunt nerealişti că problemele pot fi rezolvate rapid. Orice soluţie, spune acesta, va conduce la durere.
„Oricine crede că va avea o întâlnire în acest week-end şi va lua o serie de decizii… asta nu înseamnă că situaţia va dispărea. Încă este o problemă foarte serioasă“, completează acesta.
Investitorii care îşi pun speranţele într-o soluţie ce ar putea veni în week-endul viitor ar putea avea o nouă dezamăgire.
Oficialii UE se întâlnesc sâmbătă şi duminică, şi ulterior miercuri, pentru a trasa o soluţie.
Chiar dacă se va ajunge la un pact cu privire la suma necesară pentru recapitalizarea băncilor expuse pe datoriile externe din Grecia şi din alte ţări – sumă care se apropie cel mai probabil de 100 mld. euro – investitorii tot nu vor fi satisfăcuţi.

SURSA: CNBC