De ce nu s-a votat Legea pensiilor

Senatul nu a putut dezbate şi vota, luni, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, din cauza lipsei de cvorum, în plen înregistrându-se doar 27 de senatori prezenţi.

Proiectu de lege privind sistemul public de pensii urmează să fie dezbătut şi votat de Senat miercuri.

„Dat fiind faptul că majoritatea colegilor de la PSD au părăsit sala, o să vă rog să dăm un vot pentru a vedea dacă mai există cvorum de ședință. 27 de senatori prezenți. Ne pare rău, la punctul 15 chiar era o lege importanta, Legea pensiilor. E mare păcat că PSD nu a stat să susțină această inițiativă legislativă. Declar ședința închisă”, a afirmat președintele de ședință, senatorul PNL Alina Gorghiu, în timpul dezbaterilor.

În timp ce senatorul PNL Marcel Vela a susținut că parlamentarii majorităţii au părăsit sala de ședință într-un “mod neprincipial, necolegial şi nedemocratic”, senatorul USR Florina Presadă a comentat că PSD alege să se ducă şi să negocieze ministere în loc să dezbată legi.

Comisia pentru muncă a Senatului a adoptat, săptãmâna trecută, un raport de admitere cu amendamente la proiectul legislativ privind sistemul public de pensii. S-au înregistrat 6 voturi „pentru” şi 3 abţineri.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că amendamentele PNL şi UDMR adoptate în cadrul comisiei au vizat „doar unele scăpări” în textul propus de Guvern.

 

„Modificări – să spunem scăpãri ale noastre din lege, cu care am fost de acord să treacă pentru că vrem o lege mai bună. Nu am acceptat niciun fel de amendament care ar fi avut un impact mai mare, pentru că orice ban în plus (…) peste suma deja dublă a bugetului asigurărilor ar duce la inaplicarea legii şi cred că nu ne dorim niciunii acest lucru. Ne dorim pensii dublate faţă de 2016 şi, prin această lege, asta se întâmplã”, a afirmat Olguţa Vasilescu, după finalizarea dezbaterilor şi votului din Comisia de muncă.