George P. locuieşte într-un sat din judeţul Prahova şi nu are serviciu. El a găsit un loc de muncă temporar în agricultură, ca muncitor necalificat. Ar primi 60 de lei pe zi, lucrând în perioada de vară. Suma este convenabilă, dar se teme că va pierde ajutorul de şomaj, astfel că din toamnă va rămâne fără niciun fel de venit.
Ce prevede legislaţia în cazul şomerilor indemnizaţi care îşi găsesc un loc de muncă temporar?
Conform articolului 45 din Legea 76 din 2002, indemnizaţiile de şomaj se supendă la data încadrării în muncă, pe perioadă determinată de cel mult 12 luni.
„Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile legii, se va face la data depunerii cererii de către beneficiar, însă nu mai târziu de 30 de zile de la data încetării contractului. Potrivit actului normativ menţionat, persoanele care realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 lei în prezent), beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă sunt înregistraţi la agenţia judeţeană de domiciliu“, ne-au informat reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Veniturile lunare de completare
Multe dintre persoanele aflate în prezent fără loc de muncă au fost disponibilizate de la instituţii sau companii de stat. După încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj, acestea beneficiază, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 36 din 2013, de un venit lunar de completare, acordat pentru o perioadă cuprinsă între 12 şi 24 de luni, în funcţie de vechime.
Ce spune legea pentru persoanele aflate în această situaţie şi care vor să se angajeze la o firmă?
„În situaţia în care, în perioada acordării venitului de completare, persoanele beneficiare se reîncadrează în muncă, beneficiază de 50% din venitul lunar de completare în următoarele situaţii: dacă se încadrează în muncă la alţi operatori economici decât cei de la care au fost disponibilizaţi, beneficiază de plăţi, până la expirarea perioadei legale prevăzute, în funcţie de suspendarea sau încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj; dacă se încadrează în muncă la operatorii economici de la care au fost disponibilizaţi, în condiţiile în care, la data încadrării, operatorii economici respectivi nu mai au capital majoritar de stat“, au explicat oficialii ANOFM.
„Venitul lunar de completare diminuat cu 50% se acordă numai pe perioada lucrată, iar ulterior acestei perioade se reia în plată, după caz, în condiţiile prevăzute, până la expirarea perioadei stabilite“, au adăugat aceştia.
Piedici în calea angajării
De multe ori, locuitorii din zonele rurale găsesc joburi pe salarii foarte mici, astfel încât „nu fac o mare afacere“ acceptându-le. „În numeroase cazuri, problema e mai dificilă decât pare la prima vedere. Sunt oameni care locuiesc la 20-30 de kilometri de oraşul unde găsesc de lucru. Scăzând din acest salariul primit cheltuielile cu transportul şi cu hainele pe care le uzează la locul de muncă, aceştia rămân cu mai puţin de jumătate, poate chiar un sfert din sumă“, a spus Constantin Turmac, proprietarul companiei de training şi consultanţă în management Compass Consulting. El a mai semnalat, însă, şi faptul că unii mai primesc şi bani nemeritaţi, fără să facă nimic, ceea ce reduce potenţialul de forţă de muncă disponibil pentru firme.
„Există şi primari care, la modul discreţionar, dau ajutoare sociale de 400 de lei, 600 de lei pe lună unor oameni perfect sănătoşi, apţi de muncă“, a menţionat specialistul în resurse umane.
Ce salarii se plătesc în străinătate
Cei de la sate care vor un loc de muncă în agricultură au şi alternative de a merge în străinătate, pe o perioadă determinată. Conform anunţurilor de pe site-urile de specialitate, sunt căutaţi muncitori necalificaţi pentru cules legume şi fructe de sezon, pus cartofi şi ceapă, plantare şi cultivare de căpşuni şi zmeură. Ofertele vin cu precădere din Italia, Germania, Austria, Cehia. Salariile variază în jur de 4-5 euro pe oră (program de 9-10 ore pe zi), dar pot ajunge şi la 1.400-1.600 euro pe lună. În unele cazuri, angajatorii asigură, pe lângă cazare, o masă caldă pe zi. La cele mai multe dintre oferte, sunt acceptate cupluri sau grupuri. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, rata şomajului în primul trimestru al acestui an a fost de 7,4%, în creştere față de trimestrul anterior (6,7%). Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 2,4 puncte procentuale (8,4% pentru bărbați față de 6,0% pentru femei), iar pe medii rezidențiale, de 0,5 puncte procentuale (7,6% pentru mediul urban, față de 7,1% pentru mediul rural).