De ce nu se dezvoltă România? Indicatorul care arată adevărata situație. Adrian Vasilescu, BNR: “Am rămas șocat”

Cele mai recente rapoarte ale Institutului Național de Statistică referitoare la veniturile și cheltuielile gospodăriilor scot la iveală situația dezastruoasă în care se află România.

Actualul guvern vrea să modifice Codul Fiscal și să introducă un nou sistem de impozitare, și anume impozitul pe gospodărie. Doar câteva țări din lume aplică un astfel de sistem, dar acolo lucrurile stau diferit față de țara noastră.

Prezent la emisiunea Capital LIVE, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus despre impozitul pe gospodării că nu știe cum va fi, dar crede că modelul a fost împrumutat de la alte state. „S-ar putea să fie o carte câştigătoare, în primul rând, dacă va exista o infrastructură modernă şi un sistem de disciplină în colectarea dărilor. Combinat cu introducerea sistemului pe gospodării, Fiscul îţi dă ţie cetăţean al României, salariat, obligaţia de a te duce la Fisc o dată la şase luni sau o dată pe an, încă nu s-au decis cum să se facă această impozitare, prin prezenţa salariatului la o coadă imensă, probabil, de care uneori se va lipsi sau poate că s-ar putea să ajungem în situaţia în care colectarea nu va mai fi 100% măcar de la salarii”, a explicat Adrian Vasilescu. 

Potrivit acestuia, deocamdată este foarte important să definim ce înseamnă gospodării. “Sunt câteva concepte în spaţiul public şi niciunul nu stă în picioare”.

Citiți și: Visul lui Ceaușescu care a rămas neîndeplinit, cu toate sacrificiile la care au fost supuși românii în regimul comunist

Vasilescu a explicat, la Capital LIVE, că pentru a avea o imagine clară a ceea ce înseamnă gospodărie ar trebui să ne uităm la datele comunicate de INS și că ar trebui să ne intre bine în cap această categorie de „gospodărie medie”.“Portretul robot al acestei gospodării ar arăta așa: 3.000 de lei este venitul unei gospodării medii formată din 2,7 membri. E vorba de statistică. Aproape 2.800 se cheltuiesc, se economisește …aproape nimic”, a explicat Vasilescu.

El a menționat că, în prezent, 75% din cheltuieli se duc pe consum. “Consumul crește cu o viteză mult mai mare decât crește PIB-ul.De trei ani măsurăm creșterea consumului cu două cifre. 20% este o creștere imensă pentru consum. Foarte puține țări au această creștere a consumului. Noi o avem pentru că plecăm de jos, foarte de jos. Dacă raportăm la PIB, acest consum are o foarte mare parte consumul de alimente și băuturi nealcoolice, dar nu este mai mare decât o treime din întregul venit. Am putea spune că am rezolvat problema sărăciei în România”, a mai spus Vasilescu.

Lucrurile se schimbă însă dacă ne uităm cu atenție la cât cheltuie o gospodărie pentru investiții.

Pe lângă cheltuielile pentru alimente și băuturi nealcoolice, 16% din cheltuieli reprezintă taxele și impozitele, 8% sunt cheltuieli pe tutun și băuturi alcoolice, iar 7% ajung pe îmbrăcăminte și încălțăminte, conform lui Vasilescu.
“Se bea și se fumează mai mult decât se cheltuie pe îmbrăcăminte și încălțăminte. Iar pentru investiții, am rămas șocat. Se ducea spre 0,5-0,8 pentru investiții, ultimul raport al INS ne spune că acest nivel este de doar 0,1-0,2% pentru investiții”, a arătat reprezentantul BNR.

Conform datelor INS, în categoria cheltuielilor pentru investiții intră acele cheltuieli destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc.

În cel mai recent raport al INS pentru ultimul trimestru al anului trecut referitor la veniturile și cheltuielile gospodăriilor, acest indicator “cheltuielile pentru investiții” reprezentau doar 0,2% din cheltuielile totale.

Astfel, dacă 71,4% din cheltuieli au mers pe consum, cee ace înseamnă 1922 de lei, pentru impozite și contribuții s-au alocat 19,8% din total, adică 532 de lei. Pentru investiții cheltuielile s-au ridicat la doar 0,2%, adică mai puțin de 6 lei (5,57 de lei/gospodărie).

În comparație cu comparație cu trimestrul precedent, cheltuielile pentru investiții s-au înjumătățit, din punct de vedere procentual. Iar față de nivelul alocat în anul 2015, cheltuielile s-au redus de peste două ori.

În anul 2015, gospodăriile din România au cheltuit pentru investiții o sumă de 15,33 de lei, față de nivelul de 5,57 de lei afferent trimestrului IV din 2016.

“Pentru a cumpăra terenuri, case, locuințe, utilaje pentru întreținerea locuinței, pentru a cumpăra acțiuni pe bursă se cheltuie doar 6 lei. Să ne mai întrebăm atunci de ce stă țara în loc?”, a mai spus Vasilescu la Capital LIVE.

Emisiunea integrală Capital LIVE poate fi urmărită aici: