D in cele 13 companii care formează Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, doar cinci par suficient de active încât să poată face un business adevărat din vânzarea poliţelor obligatorii. De altfel, cele cinci adună mai bine de 95% din numărul poliţelor emise până acum. „Majoritatea companiilor au vândut foarte puţine poliţe. Unele, practic, nu există, pentru că au dat două-trei asigurări. Nu toate companiile din pool sunt la fel de interesate şi nu toate utilizează aceleaşi resurse pentru a promova poliţa.
Cine a investit mai mult în oameni, în logistică, a şi vândut mai mult“, spune o persoană apropiată situaţiei. De ce nu au investit mai multe resurse celelalte opt companii? Pentru simplul motiv că au văzut în asigurarea obligatorie doar un canal ieftin pentru reclamă, nimic mai mult. Deşi evită să declare oficial acest lucru, unele surse din cadrul companiilor respective afirmă că societățile lor nu consideră asigurarea obligatorie o afacere cu potenţial de profit, din cauza preţului scăzut al poliţei. „Cel mult putem folosi această lege pentru a promova asigurările de locuinţă, în general. Putem vinde asigurări facultative la pachet cu cele obligatorii“, spune reprezentantul unei companii membre a PAID, dar mai puţin active.
Conducerea Poolului de Asigurare nu este autorizată de acţionari să publice vânzările aferente fiecărei companii. Totuşi, Pool-ul poate întocmi un top conform căruia clasamentul este dominat de Astra Asigurari, Groupama, Generali, Uniqa şi Platinum. Capital a aflat de la fiecare companie în parte câte poliţe a vândut. Celelalte opt companii membre ale PAID sunt ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România şi Grawe România.
Milioane de locuinţe fără asigurare
La finele lunii iulie, numărul locuinţelor asigurate, obligatoriu sau facultativ, împotriva dezastrelor era sub 2,8 milioane, dintr-un total de 8,3 milioane, potrivit datelor oficiale. În acest context, aproximativ șase milioane de locuinţe rămân neasigurate, iar proprietarii lor, buni de plată în cazul unui dezastru. Lucrurile nu vor arăta cu mult diferit nici anul viitor. „Dacă ritmul de subscriere de 1.500 poliţe/zi se va menţine şi luăm în calcul o creştere de 10%-15%, până în iulie 2012 se vor încheia cam 900.000 de poliţe, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de circa 10%. În aceste condiţii, ne vom adapta la portofoliul existent; nu trebuie să uităm însă că în Turcia, la 12 ani de la intrarea în vigoare a asigurării obligatorii, a fost atins un grad de cuprindere de 28%“, arată Marius Bulugea, preşedintele Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Din 15 august 2011, autorităţile locale sunt autorizate prin lege să aplice amenzi celor care nu deţin o poliţă de asigurare a locuinţei.
Afacerea PAID în Cifre
-
Potenţialul de business al asigurării obligatorii împotriva dezastrelor se ridică la peste 100 de milioane de euro, în condiţiile în care în România sunt 8,3 milioane de locuinţe.
-
Numărul poliţelor vândute până la jumătatea lunii august depăşea cu puţin 700 de mii de unităţi, adică nici 8,5% din totalul locuinţelor din România. Procentajul este cu mult sub aşteptările iniţiale ale fondatorilor Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor şi ale conducerii acestuia.
-
Ritmul de subscriere a poliţelor PAD a ajuns la aproximativ 1.500 de unităţi pe zi, cu un maxim de 3.000 de poliţe la finele lunii iulie. La jumătatea anului 2012 vor fi asigurate 10%.
-
Structura pe regiuni a vânzărilor arată că în capitală s-au distribuit 21% din poliţe, iar în Muntenia 22%. În Oltenia, Banat, Crişana şi Transilvania, doar 20%
Dacă ritmul actual de subscriere se menţine, până în iulie 2012 se vor încheia cam 900.000 de poliţe.
Marius Bulugea, preşedinte PAID