Vicepremierul Paul Stănescu a precizat că gardul din jurul Parlamentului ar trebui să dispară.Mai mult, oficialul guvernamental a puctat faptul că ar fi o idee minunată ca la Casa Poporului să avem o coloană a infinitului.
Demolarea zidului de beton din jurul Parlamentului şi tranformarea peluzei într-o zonă de relaxare şi punct de atracţie turistică a fost dezbătută de clasa politică încă din anul 2007. Problema securităţii Parlamentului şi cea a fondurilor necesare lucrării de demolare şi reamenajare a spaţiului au fost principalele bariere în calea demolării gardului. Fostul premier Adrian Năstase (PSD), fostul ministru Elena Udrea (PD-L), trei foşti preşedinţi ai Camerei Deputaţilor – Roberta Anastase (PD-L), Bogdan Olteanu (PNL) şi Valeriu Zgonea (PSD) – şi fostul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană (PSD), se numără printre cei care s-au implicat în dezbaterile pe acest subiect.
În timp ce era ministru al Turismului, Elena Udrea a lansat, pe 9 iunie 2009, într-o emisiune televizată, ideea dărâmării gardului din jurul Parlamentului şi transformarea peluzei într-o zonă „mult mai prietenoasă” pentru turiştii străini. După două săptămâni, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din 26 iunie 2009, Secretarul General al instituţiei, Gheorghe Baciu, a prezentat o „Informare privind deschiderea Parlamentului către cetăţean”, document în care s-a propus oficial „dezafectarea” zidului dinspre Piaţa Constituţiei. „Accesul publicului va fi mult mai liber şi se va face prin terase succesive legate între ele prin trepte cu amenajări peisagistice”, potrivit planului prezentat, plan în care era prevăzut şi un „tunel care poate fi gazda unor expoziţii”.
Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase (PSD) a ridicat, în respectiva şedinţă, problema securităţii şi a spus că SPP are „multe rezerve”. „La un moment dat ştiu că am discutat-o şi eu cu câţiva dintre arhitecţi exact cu ideea aceasta de deschidere pe toată axa, şi ideea nu este rea în sine. Dar, eu cred că înainte de a o lansa public, este nevoie să vedem cu toţi cei care cunosc istoria acestei clădiri care ar fi implicaţiile (…) ştiu că cei din SPP, cei care asigură siguranţa unei clădiri care este imensă, au avut foarte multe rezerve”, a spus Năstase.
Ulterior, în data de 5 iulie 2009, Adrian Năstase a publicat pe blogul său un articol pe tema gardului din jurul Parlamentului, în care a avansat un cost pentru demolare. Mediafax