Iranul este într-o continuă dispută cu Occidentul în problema controversatului său program nuclear şi îşi susţine constant dreptul de a beneficia de tehnologie atomică la vârf pentru scopuri paşnice, scrie Agerpres.
China, a cărei economie în continuă dezvoltare este condiţionată de importurile de energie din Iran, insistă pentru identificarea unei soluţii negociate şi se opune constant oricărei folosire a forţei sau a sancţiunilor unilaterale împotriva Teheranului.
Chen Xiaodong, care conduce departamentul Asia de Vest-Africa de Nord în Ministerul de Externe de la Beijing, a estimat că “folosirea forţei împotriva Iranului va declanşa o ripostă sigură din partea acestuia, care ar putea genera chiar o confruntară militară de amploare, va afecta situaţia regională deja tensionată, va ameninţa securitatea în Strâmtoarea Ormuz şi în alte canale strategice, va genera o explozie a preţului mondial al petrolului şi va submina relansarea economică” la nivel mondial.

La acestea se adaugă suferinţele pe care orice conflict militar le provoacă populaţiei şi societăţii civile, a continuat diplomatul chinez, într-o înregistrare postată pe site-ul Ziarului Poporului, organ de presă al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

Acest avertisment intervine în contextul amplificării speculaţiilor legate de un posibil atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene, pe care Israelul le consideră o ameninţare directă la adresa sa.

 În cursul unei recente vizite la Beijing, ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman a evocat un posibil atac preventiv asupra Iranului, în pofida apelurilor constante ale Chinei privind parcursul diplomatic.

 “Comunitatea internaţională are sarcina de a se abţine de la război”, a insistat Chen Xiaodong cerând reluarea imediată a dialogului la nivel internaţional privind problema nucleară iraniană.

Cea mai recentă rundă de negocieri între Teheran şi aşa-numitul G5+1 (grupul celor şase mari puteri: China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania) s-a desfăşurat fără rezultate notabile în ianuarie 2011, la Istanbul.

Împotriva Teheranului au fost emise mai multe rezoluţii internaţionale, unele cu forţă coercitivă, din cauza refuzului său sistematic de a pune capăt unor activităţi nucleare sensibile.