'Eu mă feresc, aşa cum ştiţi, în ultimul timp, să fac, să dau prognoze cu privire la cantitatea de grâu sau la alte culturi. Am promis fermierilor că nu o să vorbim decât după ce se încheie campania de recoltat. Am văzut că mai sunt fermieri care spun că a scăzut sau alţii că a crescut producţia. Cred că lucrurile acestea nu sunt benefice în această perioadă şi cel mai important este să ne ocupăm de campania de recoltat, după aia vorbim şi de cantitate. Pentru că orice previziune în această perioadă ar influenţa preţul. Şi cred că cea mai importantă operaţiune este aceasta de recoltat. Degeaba ai producţie bună, dacă nu reuşeşti să o recoltezi. Şi asta, sigur, că poate să aibă un impact în această perioadă cu privire la beneficiul pe care l-ar avea fermierul respectiv', a declarat Daniel Constantin.

El a menţionat că au fost reintroduse certificatele de depozit.

'Există o lege propusă de Ministerul Agriculturii, aprobată de Parlament şi promulgată de preşedinte, în cel mai scurt timp vom avea normele metodologice, şi sper să fie un instrument util pentru un număr mai mare de fermieri decât a fost până în trecut, pe vechea lege. Deci, vrem să luăm toate măsurile astfel încât fermierii să aibă avantaje în această perioadă şi să vândă atunci când consideră dânşii că au un preţ foarte bun', a afirmat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, până în prezent este recoltată aproape 70% din suprafaţa însămânţată cu grâu.

'Pe zona aceasta, a Ardealului, cred că nu sunt probleme foarte mari şi estimările pe care le-au avut sunt conforme cu ceea ce recoltează. Într-adevăr, la nivel naţional, ploile n-au adus avantaje pentru grâu, dar au adus avantaje pentru alte culturi şi trebuie să punem, cred că, lucrurile în balanţă', a spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a subliniat că la rapiţă campania s-a încheiat.

'Avem deja estimările finale, pentru că nu am colectat toate datele, dar s-a încheiat şi aşteptăm cu nerăbdare să începem şi la celelalte categorii', a declarat Daniel Constantin.

În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii a spus că fermierii vor putea primi adeverinţe încă de la începutul lunii august, pentru producţia vegetală, şi de la începutul lunii septembrie pentru zootehnie, astfel încât aceştia să aibă resursele financiare necesare începerii campaniei de toamnă.

Agerpres