Etimologia este ramura lexicologiei care studiază originea și evoluția cuvintelor din perspectiva formei și a sensului lor. A afla etimologia unui cuvânt înseamnă a descrie, cu argumente științifice, relația de înrudire din perspectiva formei și a înțelesului, între cuvântul respectiv și alt cuvânt. Despre orice cuvânt, al oricărei limbi, putem spune că are o anumită etimologie (origine), dar și o evoluție specifică.
Dar ce se întâmplă cu o întreagă familie de limbi, care provin dintr-o limbă dispărută, care s-a ramificat în multe limbi diferite, vorbite până astăzi? Este vorba de lingvistică.

Cele șapte țări care au un numitor comun, deși sunt foarte diferite

Există în Asia șapte țări care au ceva în comun, deși sunt foarte diferite: au o istorie lingvistică care se împletește perfect. Numitorul comun al acestor state îl reprezintă terminația ”stan” din numele lor: Afganistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Chiar și Turcia intră în jocul sufixului ”stan”, turcii numind Grecia ”Yunanistan”, iar India ”Hindistan”, relatează The Grunge.

Ce înseamnă ”stan” în limba persană

”Stan” are origini persane și înseamnă ”pământ”, ”teritoriu”. Prin adăugarea terminației ”stan” la numele grupului cultural sau etnic, se știe că un anumit pământ/teritoriu aparține oamenilor care îl locuiesc. O parte dintre aceste țări își au istoria încă din vremea Imperiului Otoman. În consecință, vorbitorii de kazahă, kirghiză, turkmenă și uzbecă vor găsi multe asemănări între limbile lor materne și limba turcă. Tadjica este o limbă complet separată în familia indo-persană care, datorită vecinilor săi, a adoptat mai multe expresii rusești și turcești în secolul al -XX-lea. Mulți consideră tadjica o varietate sau un dialect al persanei. De fapt, există unele dezbateri cu privire la relația dintre limbile tadjică și persană. Se crede că tadjca a evoluat separat de persană din pricina izolării geografice și barierelor politice, precum și a influenței limbii ruse.

Afganistan înseamnă„teritoriul afganilor”, Pakistan semnifică „pământul celor puri”

Așadar, se poate spune că Afganistanul este „Teritoriul (sau pământul) afganilor”. ”Afgan” se referă, din punct de vedere istoric, la poporul paștun, cel mai mare grup etnic al țării.

Kazahstan este „teritoriul kazahilor”. Kazah este derivat dintr-un cuvânt turcesc care înseamnă „independent”.

Kârgâzstanul este „teritoriul Kârgâzilor”. Etimologia termenului ”kârgâz” este neclară, dar se pare că este derivată din cuvântul turcesc „patruzeci”, și se referă la cele patruzeci de clanuri care s-au unit.

Pakistan semnifică „Teritoriul celor puri” în urdu. Numele țării a fost construit ca un acronim, în anii 1930, referindu-se la culturile constitutive ale zonei: Punjabi + Afghani + Kașmir + Sindhi + Balochistan.

Turkmenistanul este „teritoriul turkmenilor”. Surse mai vechi arată faptul că ”turkmen” înseamnă „asemănător unui turc” sau „asemănător cu un turc”, în timp ce surse moderne îl interpretează drept „turc pur”.

Uzbekistanul este „teritoriul uzbecilor”. Se spune că termenul ”uzbec” provine fie de la ”Uzbek Khan”, un lider tribal care a unit diferite grupuri din regiune, fie o combinație de cuvinte turcești care înseamnă „propriul stăpân”.