De ce există o diferență atât de mare în modul în care se vând ouăle în cele două părți ale lumii? Conform The Spruce, totul se reduce la modul în care ouăle sunt procesate, pentru a preveni bolile de origine alimentară.
Cum apare contaminarea cu Salmonella
USDA reglementează modul în care sunt procesate ouăle pentru a reduce posibilitatea răspândirii bolilor prin alimente. Salmonella este o bacterie comună, iar puii pot avea salmonella și o pot transmite prin ouă. Astfel, contaminarea încrucișată poate apărea rapid.
„Materia fecală de la pui conține o concentrație mare de salmonella și poate ajunge la suprafața unui ou, contaminând coaja”, spune expertul Bryan Quoc, autor al cărții „150 Food Science Questions Answered”. „Porii sau cojile de ou permit salmonella să ajungă în interiorul oului.”
În SUA, ouăle sunt spălate cu apă caldă și detergent
Ouăle produse comercial trebuie curățate și igienizate pentru siguranța alimentelor, înainte de a ajunge la consumator.
„În Statele Unite, ouăle sunt spălate cu apă caldă și detergent de vase pentru a îndepărta biofilmul de salmonella care se formează la suprafața unui ou”, spune Le. „Apoi sunt clătite cu un dezinfectant pentru a reduce și mai mult numărul bacteriilor de pe suprafața lor.”
Pe de altă parte, atunci când ouăle sunt spălate și igienizate, coaja pierde o barieră protectoare numită cuticulă, făcând ouăle mai vulnerabile la bacterii. Tiffany Swan susține că spălarea ouălor „înlătură învelișul protector natural de pe coajă, făcând coaja mai poroasă, făcând oul mai expus riscului de contaminare”.
Ouăle spălate trebuie păstrate la frigider
Pentru că ouăle spălate nu mai au protecție naturală, refrigerarea devine necesară pentru a preveni creșterea bacteriilor.
„Ouăle spălate trebuie păstrate la frigider ca să împiedice salmonella”, spune Le. „Ouăle crăpate sau sparte trebuie aruncate.” Dacă cumpărați ouă de la un producător local, Swan vă sfătuiește să le spălați bine cu apă caldă și detergent de vase, înainte de a le folosi. „Nu folosiți apă rece și nu le scufundați, deoarece acest lucru poate împinge bacteriile prin coajă spre ou”, spune ea. De asemenea, de îndată ce oul este spălat, trebuie folosit imediat sau pus la frigider, pentru a reduce riscul de salmonella. Dacă lăsați un ou spălat la temperatura camerei, aruncați-l dacă au trecut mai mult de două ore, explică Swan.
„Riscul de proliferare a bacteriilor la temperatura camerei este destul de mare”, spune ea. Trebuie să presupunem că toate ouăle sunt contaminate, deoarece nu există o modalitate de a ști dacă sunt sigure sau nu.
Dar în UE și Marea Britanie?
În ceea ce privește Europa și Regatul Unit, multe țări au perspective diferite asupra riscului de salmonella. Fiecare țară din Uniunea Europeană are propriile reguli pentru ouă, respectând măsurile de siguranță alimentară și de a reduce focarele de salmonella. Potrivit lui Swan, „salmonella nu este la fel de comună în Europa, ca în SUA, iar găinile pot fi vaccinate împotriva salmonella”. În plus, ouăle nu sunt spălate cu apă, așa că învelișul protector rămâne intact, scăzând șansele ca salmonella să intre în ou.