Acest studiu se adaugă la numărul impresionant de dovezi că boala Alzheimer poate fi declanșată inițial de infecții virale sau bacteriene, scrie New Atlas.

Chlamydia pneumoniae este o bacterie comună care, după cum sugerează și numele, constituie o cauză semnificativă a pneumoniei, dar și a altor boli respiratorii. Îngrijorător este faptul că această bacterie a fost detectată și în creier, indicând faptul că ar putea provoca probleme mai grave.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea Griffith și de la Universitatea de Tehnologie din Queensland și-au propus să investigheze modul în care această bacterie ar putea pătrunde în creier și modul în care, odată ajunsă acolo, poate provoca daune. Cercetătorii bănuiau modul în care acestă bacterie care se află în nas ar putea să-și croiască drum spre creier.

„Lucrările noastre au arătat anterior că mai multe specii diferite de bacterii pot intra rapid, în 24 de ore, în sistemul nervos central, prin nervii periferici care se extind între cavitatea nazală și creier”, explică Jenny Ekberg, autorul principal al studiului.

În testele efectuate pe șoareci, echipa a descoperit că în 72 de ore de la intrarea sa în nas, C. pneumoniae poate infecta nervii olfactiv și trigemen, apoi bulbul olfactiv, din partea din față a creierului, care procesează simțul mirosului. De aici urmează o scurtă ”excursie” către restul creierului.

După ce bacteria a intrat în sistemul nervos central, a declanșat modificări asociate cu Alzheimer

Cel mai interesant lucru constatat a fost că, după ce bacteria a intrat în sistemul nervos central, a declanșat mai multe modificări asociate mai ales cu boala Alzheimer. În câteva zile, producția de beta-amiloide a început să se acumuleze, aceasta fiind o caracteristică distinctivă a bolii.

Dacă producția de beta-amiloide continuă să crească, plăci pot apărea pe neuroni și creier și pot afecta sistemul neurologic, contribuind la declașarea și dezvoltarea bolii Alzheimer.

Această nouă descoperire vine în continuarea altor studii care indică faptul că boala Alzheimer este declanșată inițial prin infecții cu viruși și bacterii.

Virusul herpes, considerat principalul suspect

Virusul herpes este considerat principalul suspect, dar dezechilibrele din bacteriile bucale, în special creșterea celor care provoacă boli ale gingiilor, par a fi predictori ai bolii Alzheimer.

„Am bănuit de ceva vreme că bacteriile și chiar virușii pot duce la neuroinflamație și pot contribui la apariția bolii Alzheimer. Dar bacteriile, singure, ar putea să nu fie suficiente pentru a provoca această boală”, a spus Ekberg.

Autorii cercetării spun că găsirea unor modalități de a viza aceste bacterii ar putea conduce la găsirea unor noi tratamente preventive pentru Alzheimer.