De ce prețul gazului continuă să crească?

Drept urmare a pandemiei, prețurile au înregistrat o creștere de când economiile naţionale ale celor mai industrializate ţări şi-au repornit motoarele după prăbuşirea consemnată în 2020, conform informațiilor transmise de dw.com

Totodată, lanţurile internaţionale de aprovizionare sunt tensionate şi există o lipsă de nave şi containere de transport pe rutele comerciale globale. Trebuie amintit și faptul că în numeroase ţări lipsesc sute de mii de şoferi de camion, nu doar în Marea Britanie, în urma mișcării Brexit.

Efectele creșterii prețurilor la energie

Preţurile în creştere ale energiei catapultează preţurile la producător şi consumator spre înălţimi fără precedent. Mai ales gazul se scumpeşte începând din ianuarie 2020. Pe piaţa virtuală Title Transfer Facility (TTF) din Olanda, una din cele mai importante din lume, preţul gazului pe Megawatt / oră (MWh) a crescut de la 17 euro pe 4 ianuarie 2021, la 65 de euro în prezent. Este o creştere-record de mai bine de 320 la sută. Comparativ, preţul mediu multianual normal este între 15 şi 20 de euro, punctează sursa menționată.

Comparațiile devin mai complicate în cazul gazului natural, deoarece pe pieţele-spot, unde gazul îşi schimbă proprietarul pe termen scurt, creşterea preţului pare mai puţin dramatică. Acolo, preţul s-a dublat în intervalul ianuarie-august, dar această creştere e mai puţin exponenţială decât la bursă, unde gazul s-a scumpit cu 450 la sută în interval de un an.

„Nu a existat niciodată o asemenea scumpire a gazului în interval de timp atât de scurt”, a declarat expertul Fabian Huneke din cadrul firmei de consultanţă Energy Brainpool pentru publicaţia economică germană Handelsblatt.

În acest context, gospodăriile private sunt ameninţate să plătească, potrivit Oficiului de Protecţie a Consumatorului, cu 150 până la 200 de euro mai mult dacă trebuie să se încălzească cu gaz în iarna ce vine.

Scumpirea emisiilor de CO2

Cea mai mare problemă o au clienţii industriali care sunt dependenţi de gaz. Industria chimică este o mare consumatoare a acestei surse fosile de energie. Mai bine de o treime din consumul industrial de gaz revine acestei branşe, la care se adaugă siderurgiştii care au nevoie de gaz pentru producţia de oţeluri speciale, conform sursei menționate.

„Şi pe termen lung, consumatorii trebuie să se aştepte ca încălzirea cu petrol şi gaz să devină mai scumpă în Germania, fiindcă preţul naţional de CO2 pentru carburanţi fosili va creşte anul următor cu peste 100%. Aceste costuri vor fi transferate de distribuitorii de gaz către clienţi”, a avertizat expertul în materie de energie Thorsten Storck.