Tema principală a protestului este fiscalitatea din România

Liderii sindicali care organizează protestul de luni în fața sediului Guvernului se vor deplasa într-un marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Ministerul Finanțelor, începând în jurul orei 12:00. Sindicaliștii își exprimă nemulțumirea față de nivelul ridicat al taxelor pe muncă.

Dumitru Costin a declarat că tema principală a protestului reprezintă fiscalitatea în România. El a subliniat că situația salariaților este dificilă și că aceștia suportă cele mai mari taxe.

Dumitru Costin a argumentat că acest lucru trebuie să înceteze și a explicat motivul pentru care au decis să organizeze protestul și campania. El a menționat că doresc ca în momentul votului oamenii să fie informați adecvat și să nu primească promisiuni vagi în campania electorală, ci să primească explicații clare despre proveniența fondurilor, care în final derivă din sistemul de taxe și impozite.

Costin a evidențiat obligația asumată în relația cu Comisia Europeană, referindu-se la eșalonul de reformă fiscală al României. De asemenea, și-a exprimat interesul pentru a înțelege mai bine acest proces, menționând că vor avea o problemă atât ei, cât și guvernul, dacă vor fi introduse noi taxe pe muncă.

Nu în ultimul rând, el a evidențiat diferențele semnificative între nivelul acestor taxe în România față de media Uniunii Europene. Aceste declarații au fost făcute de Costin în cadrul protestului organizat în Piața Victoriei.

„Tema principală a protestului nostru o reprezintă fiscalitatea în România. Astăzi avem o situaţie urâtă pentru cei care intră în categoria socială a salariaţilor. Noi suntem cei care suportăm cele mai mari biruri. Lucru acesta trebuie să se oprească. De ce facem acest protest şi de ce începem această campanie? Pentru că vrem ca anul acesta, când oamenii vor vota, să voteze în cunoştinţă de cauză. Nu vrem să ne mai trezim în campanie electorală cu mesaje de genul: „Vă promitem că o să creştem salariile”, „O să creştem pensiile”, „O să facem nu ştiu ce alte drăcovenii”. Înainte de toate vor trebui să explice de unde aceşti bani, iar bani nu vin decât din sistemul de taxe şi de impozite. Avem o obligaţie asumată în relaţia cu Comisia, eşalonul de reformă fiscală al României. Vrem să ştim în clar despre ce e vorba în acest demers, pentru că dacă vor veni din nou să impoziteze suplimentar munca vom avea o problemă şi vor avea o problemă mai mare cu noi. Vrem să vedem ce gânduri au cu impozitarea capitalului, a averilor, cu nivelul redevenţelor. Gândiţi-vă că, în medie, sunt de trei ori mai mici decât media Uniunii Europene”, a declarat Dumitru Costin, la protestul organizat în Piaţa Victoriei.

Prostest 13 mai
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Sistemul de taxe şi impozite finanţează sistemul de securitate socială

El a subliniat că sistemul fiscal, printre alte aspecte, susține finanțarea sistemului de securitate socială din România. Acesta e evidențiat că anul trecut au existat peste două milioane de cetățeni români angajați care nu au contribuit la sistemul de pensii sau la sistemul de sănătate.

„Anul acesta pentru că este an electoral vor să vină cu tot felul de năzbâtii. Spre exemplu, gratuităţi la pachetul de bază în sănătate. Atunci care mai e diferenţa dintre mine, dumneata sau dumneaei, care plătesc contribuţii şi alţii care nu plătesc nimic? Lucrurile acestea se fac strict pentru interes electoral. Vrem să terminăm odată cu acest lucru. De ce facem în an electoral? Pentru că este singurul an în care puterea în democraţie se împarte. Coboară de la ei, care au avut-o timp de patru ani, la cetăţeni. Contează enorm ca oamenii să înţeleagă ce votează, cum votează şi ce soluţii pregătesc pentru următorii patru ani de zile”, a precizat Dumitru Costin.

De asemenea, el mai spus că promisiunile referitoare la creșterile salariale nu sunt credibile. El a făcut această declarație pe baza datoriei publice a României, cea care a depășit 50% din PIB. Acesta aduce aminte că, potrivit Legii disciplinei financiare, cheltuielile salariale ar trebui să fie înghețate.

Întrebat despre numărul de sindicaliști care participă la protest, el a menționat că se așteaptă la aproximativ 2.000 de persoane.