De ce Putin se întoarce în Marea Neagră după pierderi semnificative

Sursă: Kremlin.ru

Rusia a poziționat recent nave militare suplimentare în Marea Neagră, potrivit armatei ucrainene. Conform Kievului, navele rusești pot transporta până la 40 de rachete Kalibr și reprezintă o amenințare majoră privind un atac cu rachete.

Mișcarea Rusiei ar putea avea ca scop de a crește presiunea asupra forțelor ucrainene, în timp ce acestea se pregătesc pentru atacuri împotriva pozițiilor ruse, consideră analiștii.

Prezența crescută a navelor rusești în Marea Neagră vine după ce Rusia a suferit aici, anul trecut, câteva înfrângeri notabile, inclusiv scufundarea crucișătorului „Moscova”, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră.

Ucraina susține că Rusia a desfășurat recent nave militare suplimentare în Marea Neagră, numărul acestora urmând să ajungă la 15. Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a poziționa mai multe forțe în Marea Neagră poate fi surprinzătoare, în condițiile în care Marina Rusă a suferit mai multe înfrângeri notabile.

Rusia a plasat șase noi port-avioane și două submarine în Marea Neagră

După aceste pierderi semnificative, Rusia s-a bazat, aparent, mai puțin pe Marea Neagră ca punct strategic pentru războiul  declanșat în Ucraina. Într-o postare pe Facebook, Kievul a susținut că Rusia a plasat șase noi port-avioane și două submarine în Marea Neagră. Navele suplimentare pot transporta până la 40 de rachete Kalibr, iar amenințarea cu atacuri cu rachete din partea navelor este „extrem de mare”, se mai spune în postare.

”Mișcarea Rusiei ar putea fi aceea de a crește presiunea asupra forțelor ucrainene, în timp ce acestea se pregătesc pentru atacuri împotriva pozițiilor ruse”, a declarat William Reno, profesor de științe politice de la Northwestern University, potrivit Newsweek.

Rachetele Kalibr sunt proiectate pentru războiul naval și pot „atinge viteze supersonice pe măsură ce se apropie de ținte”, a precizat acesta. Reno mai spune că „rolul limitat al activității navale în Marea Neagră, până acum, poate indica faptul că Moscova este conștientă de această vulnerabilitate”.

Eșecurile lui Putin la Marea Neagră

Eșecurile lui Putin pe mare au apărut încă din primele săptămâni ale conflictului. După ce forțele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor, insula a devenit un loc esențial de lansare pentru ruși. Cu toate acestea, Rusia a decis, ulterior, să retragă trupele de pe Insula Șerpilor în ceea ce Moscova a spus că este „un gest de bunăvoință”.

Prin retragerea trupelor aflate în garnizoana de pe insulă, Federația Rusă demonstrează că nu dorește să împiedice eforturile ONU de organizare a unui „coridor umanitar” pentru exportul produselor agricole ucrainene, a precizat la acea vreme ministerul rus al Apărării.

Cea mai importantă pierdere a Rusiei de la Marea Neagră a venit atunci când Ucraina a scufundat crucișătorul ”Moscova”, nava amiral a flotei Rusiei de la Marea Neagră, considerată de analiști o înfrângere militară, dar și simbolică.

De ce s-ar întoarce acum Putin în Marea Neagră?

Dacă pierderile Rusiei în Marea Neagră rămân un risc major, de ce totuși Putin revine aici? ”Din punct de vedere tactic, au nevoie de nave de război în acea zonă, în cazul în care există un impuls din partea Ucrainei de a încerca să recupereze Crimeea”, a declarat Guy McCardle, director general al Special Operations Forces Report.

Deși McCardle nu crede că recuperarea Crimeei este un obiectiv major pentru Zelenski în acest moment, el susține că Putin „ar putea să amplaseze mai multe rachete în regiunea Mării Negre în cazul unui atac preventiv” în peninsulă.

Un alt motiv ar putea fi faptul că trupele NATO (inclusiv soldați americani) au participat la exerciții militare în Marea Neagră, în largul coastelor României, la sfârșitul lunii martie.