De ce războiul lui Putin este curată sinucidere economică

Sursă: Kremlin.ru

Războiul lui Putin poate fi considerat o sinucidere economică. Fostul senator republican John McCain spunea cândva că „Rusia este o benzinărie condusă de nişte mafioţi, care aspiră să fie o ţară”.

Acum e mai rău decât asta. Vladimir Putin a alungat toți clienți și angajații benzinăriei și va da faliment mai devreme decât crede, potrivit publicației The Hill.

Istoria va consemna, probabil, că greșeala de calcul fatală a președintelui Vladimir Putin a fost convingerea fermă că, dacă va invada Ucraina, Europa se va face țăndări din cauza dependenței uriașe de energia rusă. Dar dependența excesivă funcționează în ambele direcții. Dacă Europa s-a bazat pe petrolul și gazele rusești, Rusia s-a bizuit și ea foarte mult pe piața europeană a energiei.

Având în vedere această realitate, era bine dacă Putin ar fi fost sfătuit să-și amâne războiul împotriva Ucrainei și a clienților din Vest până când își va asigura piețe de energie echivalente, în Asia sau în alte colțuri ale lumii.

Dacă Rusia ar fi o afacere, atunci s-ar îndrepta către faliment

Transformarea energiei în armă, i-a obligat pe europeni să găsească noi furnizori de energie și înlocuitori de combustibili fosili. Acum semnează contracte energetice pe termen lung, iar Rusia nu mai poate înlocui acești clienți, scrie The Hill.

Dacă Rusia ar fi o afacere, atunci s-ar îndrepta către faliment. De ani de zile, Moscova a construit conducte către Europa (prin Ucraina, Belarus, Polonia, Turcia și sub Marea Neagră și Baltică), dar nu a construit nici măcar o singură conductă care să lege direct zăcămintele rusești de petrol sau de gaze de China, cel mai mare cumpărător de energie din lume și aliatul declarat al Moscovei, subliniază publicația americană.

După război, astfel de proiecte vor fi imposibile

Conductele masive din Siberia către China mai au câțiva ani până la finalizare. După război, astfel de proiecte vor fi imposibile, având în vedere sancțiunile occidentale și exodul în masă al companiilor de petrol și gaze din Rusia. Aceste companii străine și expertiza lor au fost cele care au construit sectorul petrolului și gazelor din Rusia.

Acum, scrie The Hill, plecarea lor nu doar că va bloca resursele rusești, ci va împiedica dezvoltarea motorului Rusiei de creștere economică pe termen nelimitat. Conform publicației, Putin nu are nimic în cap când vine vorba de conducerea unei economii.

Rusia are mai multe rezerve de gaze naturale decât orice altă națiune de pe Pământ, aproximativ 19,9% din total. Dar nu a reușit să valorifice revoluția gazelor naturale lichefiate (GNL).

În prezent, se estimează că 657 dintre navele cisternă cu GNL traversează oceanele, iar toate țările producătoare de petrol și gaze construiesc rapid fabrici pentru a-și lichefia gazul și terminale de export pentru regazificarea GNL. Dar Rusia este cu ani în urmă față de alte state.

SUA au devenit în acest an cel mai mare exportator de GNL

SUA, cu doar 6,7% din rezervele de gaze ale lumii, au devenit în acest an cel mai mare exportator de GNL din lume, în parte datorită creșterii transporturilor în Europa, după începerea războiului. De fapt, Statele Unite au depășit Rusia în transporturile de GNL către China în acest an, cu o cotă de piață de aproximativ 11%, comparativ cu 6% a Rusiei. Australia, Qatar, Malaezia și Indonezia au ocupat cea mai mare parte a pieței de GNL din China.

Europa post-belică va elimina definitiv energia rusă, deoarece șantajul lui Putin și gambitul prețurilor au creat creșteri dezastruoase ale prețurilor și o inflație fără precedent. Națiunile europene au în prezent 36 de porturi GNL și și-au crescut absorbția de gaz natural lichefiat de la alți furnizori, cu 50%. Zeci de terminale GNL sunt în construcție și contracte masive de furnizare de gaze au fost semnate de națiunile europene, cu Azerbaidjan, Algeria, Arabia Saudită, precum și cu Statele Unite, Australia, Qatar, Nigeria și Norvegia.

Reducerea fluxului de gaze de către Rusia i-a oferit un flux de numerar suplimentar în timpul războiului și a proptit rubla. Dar acest beneficiu va fi de scurtă durată, pe măsură ce Europa se va înțărca de la combustibilii fosili ai Moscovei și după ce sancțiunile occidentale, combinate cu exodul de creiere și de capital, vor pune la pământ viitorul economic al Rusiei.