De ce revoluția electrică trebuie să fie mult mai mult decât mașinile electrice

Tranziția de la o lume dominată de combustibili fosili la una electrificată va avea nevoie de o transformare radicală a clădirilor în care trăim și lucrăm și a industriei grele, scrie weforum.org

Revoluția vehiculelor electrice este în plină desfășurare, demonstrată de anunțurile recente ale Tata Motors și Ford că vor investi miliarde în producția de noi vehicule electrice.

Majoritatea oamenilor de știință este de acord că pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius, și pentru a evita dezastrele climatice, trebuie să mergem mult mai departe decât adoptarea EV. Este nevoie de o tranziție uriașă, de la o lume dominată de combustibili fosili, la o lume electrificată, în următoarele două decenii.

Acest lucru înseamnă, practic, că trebuie electrificat un consum mai mare de energie. Mașinile care folosesc benzină, casele încălzite cu gaz natural și procesele industriale care folosesc combustibili fosili trebuie să treacă la alternative electrice, cum ar fi vehiculele electrice, pompe de căldură și procese electrificate curate.

Este motivul pentru care avem nevoie de un tratat privind combustibilii fosili

În prezent, economia globală funcționează cu aproximativ 20% energie electrică. Totul este alimentat de combustibili fosili. Pentru a evita creșterea temperaturii globale, sistemul energetic integrat al viitorului trebuie să funcționeze cu 68% electricitate directă. Scenariile Agenției Internaționale pentru Energie și ale altora arată cerințe similare: cererile finale de energie trebuie să treacă de la 20% la 50-80% electricitate directă până în 2050. Practic, asta înseamnă că în două decenii , toate mașinile, clădirile și industriile trebuie să utilizeze electricitate curată susținută de surse regenerabile de energie, în loc să ardă combustibili fosili.

Dincolo de vehiculele electrice

Alături de investițiile masive în vehicule electrice, este necesară o revoluție similară pentru clădirile în care trăim și lucrăm și pentru industria grea. Electrizarea este o provocare, deoarece cererea de energie este complexă și include nu doar miliarde de mașini, ci și cuptoare pe gaz, sobe și alte aparate pe bază de combustibili fosili care au o durată de viață de 10-30 de ani.

Toate acestea trebuie înlocuite la sfârșitul ciclului de viață pentru a ne îndeplini obiectivele climatice. La nivel global, industria generează aproximativ 25% din totalul emisiilor globale de CO2, dar multe dintre procesele sale ar putea fi electrificate.

Concurența pentru electrificarea curată

Chiar dacă azi ar avea loc o intensificare masivă a electrificării în industrie și în clădiri, nu ar exista aprovizionare suficientă cu electricitate curată. Dacă o instalație de producție de dimensiuni medii s-ar electrifica, ar avea ca rezultat o creștere a cererii de energie electrică de aproximativ 50-100%, sau peste 3,925 Gwh pe an.

Infrastructura electrică ar trebui să își tripleze capacitatea pentru a satisface această cerere, susținută de surse extinse de energie regenerabilă, în principal solară și eoliană.

Revoluția electrică va trebui să ajungă și la casele și în industriile noastre

Ceea ce este clar în acest moment e că, atât oferta, cât și cererea privind utilizarea energiei trebuie să fie transformate. În timp ce vehiculele electrice pot avea un avans, revoluția electrică va trebui să ajungă și la casele și în industriile noastre. Acest lucru nu va avea efect doar asupra schimbărilor climatice, ci va duce și la crearea de noi locuri de muncă și va menține aerul și oceanele curate.