De două luni, România cumpără energia la un preț mult mai mare decât alte state
Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a recunoscut că, în România, energia este mai scumpă decât în alte țări de două luni. Motivul pentru această creștere a prețurilor este lipsa unei producții suficiente în raport cu consumul înregistrat, mai ales în contextul unei perioade prelungite de caniculă și secetă extremă. Din cauza acestor condiții, turbinele eoliene au produs foarte puțină energie, aproape de zero, ceea ce a forțat România să importe energie la prețuri mai mari decât cele pe care le-ar fi avut în cazul producției interne.
Ar fi fost ideal ca România să importe energie din Spania și Portugalia
Ar fi fost ideal ca România să importe energie din Spania și Portugalia, unde prețul energiei electrice a fost aproape nul. Aceste două țări europene au un profil energetic aparte, funcționând ca o insulă energetică. În plus, Spania a fost prima țară din lume care a avut energia eoliană drept principala resursă în mixul energetic național, în urma numeroaselor investiții în energie verde. Spania dispune și de lacuri cu capacități hidroenergetice de acumulare prin pompaj, menționând în acest context și proiectul Tarnița-Lăpuștești, pe care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, l-a accelerat de la preluarea mandatului.
Acest proiect permite stocarea verde a energiei, folosind apa din lacuri pentru a genera energie atunci când nu există suficientă energie verde în sistem. Spania și Portugalia au făcut investițiile necesare la timp, investiții pe care și România le-a pus recent pe făgașul corect, dar care au fost tergiversate în trecut. Deși aceste investiții sunt normale și necesare, ele necesită timp, iar rezultatele nu sunt vizibile imediat, ci după ani de zile.
De unde cumpără România energie electrică?
În cadrul „Apelului Matinal” de la Radio România Actualități, oficialul român a fost întrebat de unde cumpără România energie electrică când are nevoie. România importă energie electrică din țările vecine, în funcție de capacitatea de interconexiune a României, care acum este de 3.370 MW. Cea mai mare capacitate este cu Bulgaria, depășind 1.500 MW, urmată de Ungaria cu 800 MW.
„Păi, importul se face cu țările vecine, pe capacitatea de interconexiune pe care o avem. România în acest moment are 3.370 MW interconexiune cu țările vecine, cea mai mare fiind cu Bulgaria, undeva la peste 1.500 MW, Ungaria 800 MW și ceea ce s-a mai întâmplat în perioada recentă, au existat lucrări de mentenanță între Ungaria și Austria, deci practic energia verde, că spuneați mai devreme și de Spania, și de Portugalia, energia verde din vestul Europei nu a putut să curgă, să spunem, pe înțelesul tuturor, spre partea aceasta de Europă, spre regiunea noastră, pentru că interconexiunea, practic, cablurile dintre țări, rețelele dintre țări nu au funcționat la capacitate maximă și atunci noi ar trebui să ne limităm exclusiv la zona noastră, la vecinii noștri, la bulgari, la unguri și să schimbăm, sau să avem schimburi de energie între noi și țările vecine”, a explicat el.