Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la alegerile prezidențiale, a afirmat că nu se va compromite, și că, dacă va ajunge președinte, va folosi toată experiența acumulată de-a lungul carierei sale în domeniul apărării și diplomației.
Nicolae Ciucă a afirmat că nu se va compromite
Întrebat, în cadrul dezbaterii de la Antena 3 CNN, dacă se va compromite, Nicolae Ciucă a răspuns:
„Nu m-am compromis niciodată, nu am făcut titlu de glorie din ce am realizat profesional. Ca președinte voi face tot ce am reușit să dobândesc în experiența mea de viață în domeniul apărării și diplomației”.
Cât despre împărțirea puterilor în stat, candidatul liberal la alegerile prezidențiale a spus că „fiecare dintre instituții au rolul bine definit. Președintele trebuie sa medieze orice disputa, voi genera dezbateri publice”.
Întrebat dacă îi este teamă că va fi atacat de colegi, liderul PNL a spus că nu are subordonați în cadrul partidului. Acesta a precizat, de asemenea, că ar prefera să fie atacat direct, și nu pe la spate.
„Nu am subordonați în partid. Sunt colegii mei. Mi-ar plăcea sa mă atace din față. Nu mi-a fost și nu îmi e teamă de niciun atac. Dacă voi fi atacat pe la spate, am în jurul meu o echipa în care am încredere că mă protejează”, a spus liberalul.
Legile securității
Despre legile securității, Ciucă a spus că orice parlamentar ar fi avut posibilitatea să depună un amendament și că, atunci când este vorba despre un pachet de legi, toate structurile din sistemul național trebuie să fie luate în considerare.
El a subliniat că este necesar ca pachetul de legi să fie introdus până la finalul sesiunii și a insistat asupra importanței ca acestea să fie finalizate și trimise în Parlament. Ciucă a menționat, de asemenea, că a discutat cu președinții celor două camere și că este convins că sunt foarte aproape de realizarea acestui obiectiv, pe care îl consideră o responsabilitate a Guvernului.
De ce nu militarii români nu doboară dronele rusești
Candidatul PNL la alegerile prezidențiale a fost întrebat, de asemenea, de ce militarii nu explică opiniei publice motivele pentru care dronele rusești, care cad accidental pe teritoriul României, nu sunt doborâte.
Nicolae Ciucă a subliniat că este nevoie de un sistem de supraveghere foarte bine consolidat. De asemenea, a menționat importanța clarificării procedurilor dintre structurile aeriene NATO din România și cele naționale, precizându-se că astfel de drone nu pot fi distruse oricum.
„Sunt două aspecte cât se poate de clare. Pe de o parte ca aceste drone să fie identificate e nevoie de un sistem de identificare și consolidare foarte bine integrat. Până acum România nu a avut acest lucru, însă partenerul nostru strategic a transferat sisteme performante în România și acum putem identifica și urmări acest proces.
A doua chestiune a fost legată de procedurile de coordonare ale structurilor aeriene NATO și ale noastre. Ați văzut că s-au ridicat și avioane ale poliției aeriene din Spania și avioane F-16 ale României și aici e nevoie de coordonare.
E nevoie și de coordonare cu Ucraina, fiindcă România poate distruge acele drone și resturi din ele să cadă pe teritoriul Ucrainei, plus că ele nu pot fi distruse oricum fiindcă există riscul ca fragmente din ele să cadă pe teritoriul României”, a explicat şeful PNL.
Întrebat ce va face cu alocațiile, liderul PNL a spus că prin proiectul Familie, Comunitate, Țară, și-au propus să sprijine familiile cu mulți copii, având ca obiectiv, prin programul de guvernare, consolidarea și susținerea familiei.
OCDE nu se negociază
Referitor la OCDE, Nicolae Ciucă a spus că aderarea nu este negociabilă și că presupune respectarea unor condiții și standarde clare. Liberalul a evidențiat o problemă majoră legată de competitivitate și s-a subliniat necesitatea implementării guvernanței corporative, precum și importanța ca la conducerea companiilor să fie numiți profesioniști.
PNL nu va mai face coaliție cu PSD
Tot în cadrul dezbaterii, Ciucă a semnat o hârtie pe care a scris că după alegerile prezidențiale și parlamentare, PNL nu va mai face coaliție cu PSD.
De asemenea, liberalul a subliniat că serviciile trebuie să fie lăsate să-și facă treaba fără a fi dominate și că niciuna dintre persoanele care „se visează” sau apar menționate pe surse nu va ajunge în funcții de conducere în cadrul acestor servicii.
Taxele și impozitele vor fi actualizate în 2025
În ceea ce privește deficitul, a menționat că, în 2025, taxele și impozitele vor fi actualizate.
Întrebat despre abordarea sa în cazul în care ar deveni președinte și guvernul ar decide majorarea TVA, Nicolae Ciucă a precizat că aceasta este o răspundere guvernamentală și că PNL nu va crește impozitele, nu va scădea pragul pentru microîntreprinderi și nici nu va majora TVA.
Trei linii roșii în programul de candidat al lui Ciucă
Liderul PNL a mai subliniat că programul său de candidat include trei linii roșii: menținerea cotei unice, a pragului pentru microîntreprinderi și a nivelului investițiilor. Potrivit lui, singura modalitate prin care România poate depăși problema deficitului și a datoriei publice este prin menținerea și continuarea investițiilor.
De asemenea, și-a exprimat angajamentul de a asigura independența justiției, inclusiv în cazurile de fraude împotriva statului, cum a fost cel al companiei Nordis.