„Dacă veți compara momentele diferite, de exemplu primul an al fiecărui ciclu financiar, al doilea, al treilea, veți vedea că astăzi, din păcate, ne aflăm într-o situație mai rea decât în primul ciclu financiar” a declarat Teodorovici, care a mai susținut că nu avem nicio scuză pentru această situație. „Să spunem că în primul ciclu financiar nu știam ce înseamnă post-aderare, cu toate că e greșit. A fost o greșeală a acelui guvern de atunci – 2005-2006. Noi n-am știut să capitalizăm expertiza acumulată pe pre-aderare, unde România a avut 95% absorbție în Europa pe fondurile ISPA. Am fost prima țară în Europa, dar n-am vrut să păstrăm sistemul, am făcut unul nou”, a explicat fostul ministru al Finanțelor și al Fondurilor Europene.
Același lucru se întâmplă și în prezent, modificările din organizarea Guvernului având darul de a amâna proiectele europene. „Acum facem același lucru, aceeași greșeală, nu capitalizăm expertiza sau nu învățăm din greșelile pe care le-am întâmpinat în primul ciclu financiar. Vom face același lucru! Ca dovadă, astăzi avem un minister al Fondurilor Europene care trebuia păstrat și nu contopit cu un alt minister. Asta ce înseamnă la acreditare? Refaci regulamentul de organizare și funcționare, refaci fișe de post, refaci proceduri interne. Ai o mare problemă pe care ți-o creezi singur”, a explicat Teodorovici.
Cu toate acestea, senatorul PSD este optimist. Acesta crede că o schimbare a viziunii cu privire la accesarea fondurilor europene ar putea să rezolve problemele României. „Este posibil ca România să facă ceva uluitor – să aducă, în doi-trei ani, toți banii din fondurile europene în economie. Asta dacă poate economia să susțină această sumă. Cum? Să nu mai tratezi fondurile europene ca fiind fonduri separate – sunt bani publici, sunt o sursă de venit la bugetul de stat, iar tu, stat român, pe public și pe privat, vii și decontezi”, a arătat Teodorovici.
„De ce astăzi sunt ținuți beneficiarii finali de acreditarea sistemului și de multe altele. Domnule, lansează, lasă-l pe om să cheltuie, iar tu, stat, vii după aia și decontezi. Cred că este foarte mult orgoliu la mijloc și, de multe ori, multă neștiință”, își explică senatorul PSD situația disperată în care se află România atunci când vine vorba de absorbția fondurilor europene.