Cafeaua din boabe de specialitate e o lume nouă: descoperă ofertele! Ce cafea premium să alegi în funcție de gusturile tale?
Cei care s-au bucurat până acum de cafea de la tonomat sau din supermarketuri și vor să ducă experiența la un alt nivel au acum opțiunea: iată magia unui pachet de cafea boabe specialitate. Cu ce se diferențiază față de cele standard? Vei afla în rândurile ce urmează, dar mai întâi, îți vom dezvălui noi informații despre un nou tip de consumer – prosumerii.
De la consumer la prosumer: pasul următor al gustului
Și tu te numeri în rândul consumatorilor de rând dacă poți spune că nu dispui de aparatură de cafea profesionistă la tine acasă. Dacă termenii home barista nu-ți sună familiar, atunci hai să afli că și tu poți să faci parte din această nișă de cunoscători crème de la crème a lumii cafelei.
Cafeaua a devenit acum mai mult decât o băutură pe care o bei în fiecare dimineață: a devenit o adevărată experiență, prin care orice iubitor se poate răsfăța cu gusturi noi. De la boabe de cafea premium la pachetele home barista cu râșnițe manuale sau electrice și espressoare profesionale pentru uz casnic, toată rutina matinală poate căpăta alt aspect. Mulți o consideră o investiție financiară pe termen lung care se merită, în special dacă apreciezi un espresso gustos, care poate căpăta mai multe arome în funcție de cum îl prepari.
Practic, dacă dorești să explorezi tot ce au de oferit boabele cafea de specialitate și vrei să experimentezi la tine acasă ce presupune să fii un barista, atunci înseamnă că vrei să devii prosumer! În plus, vei afla tainele unei căni de cafea cu adevărat gustoase: te-ai întrebat vreodată de ce cafeaua de la o cafenea de specialitate are o aromă mult mai plăcută în comparație cu cea de acasă?
Trei fațete importante ale unei cafele de succes: boabele, temperatura, măcinarea
Dacă nu cunoști importanța celor trei elemente ale unei cafele aromate de invidiat, ai acum oportunitatea să înveți! Totul începe de la boaba de cafea: este vorba de un light roast, medium sau dark? În funcție de cât de prăjite sunt, vei obține un gust diferit – contrar concepțiilor greșite, diferența de cafeină între cele trei tipuri de prăjeli este neglijabilă. Așadar, încearcă gustul fiecăreia și alege ceva pe placul tău.
Mai apoi, este vorba de temperatură: dacă ai preparat, până acum, cafeaua la ibric, cu siguranță ai pățit ca apa să dea în clocot. Acest lucru afectează gustul cafelei, având în vedere că opărirea boabelor duce la un gust mai amar. Temperatura optimă pentru un medium roast este în jur de 90-96 de grade Celsius. Nici apa prea rece nu va fi bună, rezultând într-o cafea acră sau prea slabă ca gust. Echipează-te cu un termometru și ai grijă de boabele pe care le alegi, pentru a obține un gust ca la carte.
Mai apoi, este vorba și de gradul de măcinare: indiferent că alegi o râșniță manuală sau electrică, gradația poate afecta gustul și în funcție de modul de preparare. Una dintre cele mai populare metode, pe lângă ibric, includ aparatele de făcut cafea în stil drip coffee. Ei bine, pentru această metodă este indicat să folosești cafea măcinată fin, însă dacă vrei să încerci ceva nou, poți opta pentru un cold brew! Nu necesită aparatură în plus, însă ai nevoie de cafea proaspăt măcinată în mod grosier – tot ce trebuie să faci este să torni apă peste granulele de cafea și să o lași la infuzat peste noapte.
Acum că ai aflat câteva informații de bază, încerci și tu cafeaua de specialitate? Ți-am stârnit curiozitatea? Comandă acum online!