Prin urmare, există mai multe motive pentru care ar trebui să adaugi ouă în dieta zilnică. Iată cele mai importante dintre ele, potrivit spatuladesserts.
1. Bogate în vitamine și minerale
Ouăle sunt o sursă fantastică de vitamine și minerale. Un ou conține aproximativ 20% din vitamina B2 recomandată zilnic, 23% din cantitatea recomandată de seleniu și o cantitate mare de vitamine A, D, E și B6. Adăugați la această listă calciu, zinc și acid folic.
2. Multe proteine
Un ou fiert tare are 6 grame de proteine. Este mult pentru un ou mic! Mai ales că un ou are un conținut atât de scăzut de calorii. Proteinele sunt esențiale pentru a oferi energie, pentru a construi mușchi și a menține corpul sănătos în general. Mâncatul unui ou simplu va oferi proteinele de care ai nevoie pentru a te menține în mișcare!
3. Ajută colesterolul bun
Colesterolul HDL este cunoscut drept colesterolul „bun”. Este tipul de colesterol care vă va ajuta să vă reduceți riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Ouăle ajută la creșterea nivelului HDL și la scăderea riscului unor boli.
4. Colina
Colina este unul dintre acei nutrienți despre care nu ați auzit niciodată, dar de care aveți nevoie. Colina ajută la formarea membranelor celulare, ceea ce, după cum probabil ați ghicit, este destul de important. Un ou întreg are aproximativ 100 mg de colină. Mâncați ouă! Vă pot ajuta să construiți mai multe celule sănătoase!
5. Au un gust foarte bun
Ouăle sunt delicioase! Sunt cremoase, sărate și puțin dulci. Au o aromă atât de bună, încât le puteți găti și le puteți mânca simple, fără pâine sau alte ingrediente.
6. Sunt versatile
Nu te vei plictisi niciodată de ouă, pentru că poți face atât de mult preparate. Puteți pregăti o omletă sau un sufleu. Puteți folosi ouă pentru o maioneză delicioasă sau pentru a face un sandviș cu ouă. Există numeroase variante în care puteți folosi ouăle.
7. Bune pentru sănătatea ochilor
Ouăle au antioxidanți numiți luteină și zeaxantină, care ajută la reducerea riscului apariției problemelor oculare, cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară.
Gălbenușurile de ou sunt cele mai bune pentru sănătatea ochilor, deoarece aici se află acești antioxidanți. Adăugarea ouălor în dieta zilnică poate încetini procesul degenerativ care vă afectează ochii.
8. Acizi grași omega-3
Probabil că știți totul despre acizii grași omega-3. Sunt un nutrient binecunoscut care vă ajută mintea și corpul să funcționeze la maximum. Consumul de ouă va oferi acizii grași omega-3 de care aveți nevoie pentru a reduce riscul unor boli de inimă.
9. Sunt foarte sățioase
Ouăle sunt super sățioase. Sunt pline de proteine, care este cel mai bun macronutrient pentru a vă menține sătul. Ouăle au un scor destul de mare la indicele de sațietate. Asta înseamnă că nu trebuie să pregătești masă după masă sau să faci tone de gustări pentru tine toată ziua. Două ouă dimineața sunt suficiente!
10. Ajută la slăbit
Deoarece ouăle ajută la sațietate, vei mânca mai puțin și, prin urmare, vei pierde în greutate. De fapt, un studiu a arătat că persoanele care au mâncat ouă la micul dejun au consumat cu 180 de calorii mai puține la prânz, patru ore mai târziu.
11. Sunt ieftine
Ouăle sunt destul de ieftine. Sunt unul dintre cele mai ieftine și hrănitoare alimente.
12. Se prepară rapid
Nu durează mult să pregătiți ouăle. O omletă simplă durează doar 1-2 minute iar un ou fiert câteva minute, în funcție de cât de tare îl doriți.
13. Ajută la concentrare
Nutrienții din ouă susțin sănătatea creierului, inclusiv cogniția. Colina din ouă este benefică deoarece reduce inflamația din creier și susține comunicarea și memoria celulelor creierului.
Proteinele și grăsimile nesaturate din ouă sunt sățioase și ajută la reglarea poftei de mâncare.
14. Previn anemia
Oboseala cronică, slăbiciunea sau senzația de frig pot fi semne ale anemiei. Ouăle sunt o sursă bună și ieftină atât de fier, cât și de vitamina B12, conform unui studiu din revista Nutrients.
În plus, datorită conținutului ridicat de proteine și vitamine, ouăle generează un flux constant și susținut de energie, în special pentru persoanele care fac antrenament de anduranță.