Din punct de vedere al amplasării pe continent, Grecia este o ţară periferică. Nici nu stă pe rezerve de petrol, iar principalele surse de venit sunt agricultura şi turismul. La producţia economică a Uniunii Europene, Grecia contribuie cu 5%. Iar cum Războiul Rece a trecut de mult, poziţia sa strategică la marginea Balcanilor nu mai prezintă aceeaşi importanţă.
În al doilea rând, criticii pun la îndoială capacitatea Greciei de a rămâne în cadrul zonei euro. În alegerile de duminica trecută, principalele partide greceşti, care au promis să "înghită medicamentul" prescris de UE şi FMI, au fost marile învinse. Acum, Grecia se află la a treia încercare, cu şanse slabe de reuşită, de a forma o coaliţie de guvernare. Evangelos Venizelos, liderul socialiştilor, clasaţi pe locul al treilea în preferinţele electoratului, a primit sarcina formării viitorului cabinet. Anterior, liderului stângii radicale, Alexis Tsipras, şi cel al partidului conservator Noua Democraţie (Antonis Samaras) au eşuat în această încercare.
Sondajele arată că 70% dintre greci îşi doresc să rămână în zona euro, dar o minoritate substanţială tocmai a votat în favoarea partidelor care se opun austerităţii impuse de Berlin pentru că ei cred că "medicamentul" austerităţii face mai mult decât bine. Pentru acest an, Banca Centrală a prognozat că economia se va contracta cu 5%, după o contracţie de 7% anul trecut. Asta înseamnă mai puţine locuri de muncă, veniturile fiscale mai puţine şi mai multe dificultăţi în îndeplinirea obligaţiilor privind micşorarea datoriei.
În al treilea rând, se ridică întrebarea dacă ajutoarele internaţionale de salvare reprezintă o modalitate inteligentă de a face economie sau dacă nu fac decât să perpetueze criza, prin înlocuirea datoriilor vechi cu altele noi, scrie CNN Money. O analiză confidenţială efectuată de FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană în februarie, estimează că datoria Greciei va continua să reprezinte 129% din PIB în 2020 chiar ar putea ajunge la un nivel de 160%. Analiza, obţinută de Reuters, estima că statul grec ar avea nevoie de finanţare în valoare de 175 de miliarde de dolari în următorii doi ani. Unii susţin că, atâta timp cât Grecia utilizează moneda euro, nu va deveni niciodată competitivă.
În al patrulea rând, unii susţin că statul grec nu funcţionează atât de bine încât să facă faţă problemelor cu care se confruntă. Grecia are un sistem fiscal care abia funcţionează, corupţia este în floare, iar sindicatele sunt nesupuse. Grecia nu a privatizat nici măcar o singură industrie deţinută de stat, în ciuda promisiunilor repetate, mai scrie publicaţia citată.
Pe de altă parte,…..
Un faliment necontrolat sau chiar o ieşire gestionată a Greciei din zona euro va avea consecinţe pe termen lung pentru Europa şi niciuna dintre ele nu va fi bună.
"Da, grecii sunt obosiţi de criză, dar nu înseamnă că sunt împotriva păstrării Greciei în zona euro. Ei îşi dau seama că economiile lor vor dispărea dacă o drahmă devalorizată va înlocui moneda euro şi că băncile greceşti se vor prăbuşi. Aşa că este important să separăm slăbiciunea partidelor politice existente de problema împrumuturilor de salvare şi a zonei euro", spune un analist citat de CNN Money.
În al doilea rând, nu există un set de reguli de urmat pentru renunţarea la moneda unică, nu există norme care reglementează expulzarea. Un nou guvern grec, care va continua să nu-şi ramburseze datoriile, ar putea decide ieşirea din zona euro, dar procesul va fi unul "murdar". Companiile greceşti care profită de piaţa unică ar putea fi grav afectate. În plus, nu există nicio garanţie că plecarea Greciei din zona euro va reduce presiunea asupra celorlalţi membri. Anxietatea existentă asupra Greciei s-ar putea muta asupra următorului stat vulnerabil.
"Daca statul grec ar fi să cadă, ce mesaj s-ar transmite Portugaliei, Italiei, Spaniei şi Irlandei? Germanii spun adesea că dacă moneda euro cade, atunci şi Europa va cădea, iar proiectul Europa a fost în centrul politicii externe germane pentru o jumătate de secol", a mai spus analistul Pierpaolo Barbieri.
Există vreo modalitate prin care Grecia poate ieşi la liman? Poate că da, dar va fi nevoie de o abatere de la austeritate şi o orientare către creştere economică pentru a-i convinge pe greci că suferinţa lor nu va fi fără sfârşit.
"Putem face multe pentru a ajuta Grecia şi facem acest lucru. Statele noastre membre, contribuabilii noştri din alte state membre din zona euro, furnizează această solidaritate", spune comisarul european Olli Rehn. Dar Europa trebuie să le arate grecilor că au un motiv de speranţă, că nu va fi doar durere.