Intensificarea efectelor nocive ale fumatului

Fumatul după masă. Fumatul, în general, este asociat cu riscuri semnificative pentru sănătate, iar momentul în care decizi să aprinzi o țigară poate face diferența.

Specialiștii avertizează că fumatul imediat după masă poate intensifica riscurile asociate cu acest obicei nesănătos, punând o presiune semnificativă asupra sistemului digestiv și creând un mediu propice pentru diverse probleme de sănătate.

Nu fuma imediat după masă

Este binecunoscut faptul că fumatul are efecte negative asupra plămânilor și poate crește riscul de cancer pulmonar. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de impactul negativ pe care îl poate avea fumatul asupra sistemului digestiv, mai ales atunci când acest obicei este combinat cu consumul alimentelor.

Sistemul digestiv, care se întinde de la laringe până la rect, poate suferi consecințe semnificative atunci când fumezi imediat după masă. Toxinele din fumul de țigară se răspândesc rapid în întregul organism, iar monoxidul de carbon reduce cantitatea de oxigen transportată de sânge.

Fumatul după masă. Nicotina, absorbită rapid în sânge, interferează cu absorbția unor vitamine esențiale, cum ar fi vitamina C sau acidul folic.

Combinația dintre fumat și consumul excesiv de alimente poate spori riscul de afecțiuni cardiovasculare. Se estimează că efectele nocive ale fumatului pot fi de până la zece ori mai mari atunci când acest obicei este practicat imediat după masă.

tigari
SURSA FOTO: Dreamstime

Soluția pentru a nu te expune la probleme de sănătate

Fumatul după masă. Una dintre soluțiile evidente pentru a minimiza aceste riscuri este renunțarea la fumat. La doar 20 de minute de la ultima țigară, pulsul și tensiunea arterială revin la normal. Specialiștii spune că în opt ore, nivelul de monoxid de carbon scade, iar oxigenarea sângelui revine la normal. Renunțarea la fumat aduce beneficii semnificative, inclusiv scăderea riscului de infarct miocardic în primele 24 de ore și îmbunătățirea simțurilor gustului și mirosului în doar două zile.

Pe termen mai lung, poți avea parte de mai multe efecte pozitive dacă renunți la fumat. Printre ele se numără:

  • la o lună de la renunțarea la fumat, problemele respiratorii și senzația de oboseală se diminuează
  • riscul de boli cardiovasculare este redus la jumătate într-un an
  • după zece ani, riscul de afecțiuni cardiovasculare este similar cu cel al unei persoane nefumătoare
  • după 15 ani, fostul fumător poate fi considerat complet nefumător din toate punctele de vedere.