Care ar fi avantajele unui împrumut de la China?

Surprinzător sau nu, China dă împrumuturi fără dobândă. Anul trecut, China a acordat statului Mozambique un împrumut de 14,7 milioane de dolari cu dobândă zero. La fel, chinezii au împrumutat Zambia fără dobândă.

Astfel, la prima vedere, un împrumut de la China ar fi mai avantajos în condițiile în care dobânda la care luăm banii de la FMI este situată undeva pe 4%. În plus, în cazul în care ne va da bani, chinezul nu va veni niciodată să ne impună să luăm anumite măsuri bugetare și fiscale, așa cum face FMI. Citește și Economia Chinei: ce se află dincolo de succesul ultimilor ani
Și totuși, de ce nu ar trebui să ne placă banii de la chinezi?

Strategia Chinei este una cât se poate de simplă: după ce acordă împrumuturi avantajoase la prima vedere, încearcă să obțină contracte avantajoase în țara respectivă, punând condiții ca lucrările din contract să fie realizate de companii chinezești, cu materiale produse în China și, eventual, cu muncitori chinezi.
Multe dintre statele europene îngenuncheate de criză au făcut apel la ajutorul Chinei, țara cu cele mai mari rezerve valu­tare din lume. Vizite după vizite și declarații de prietenie și susținere fără precedent au loc între președinți și premieri europeni și omologii lor chinezi.

Cazul Greciei

Grecia a fost prima țintă a Chinei pe continent. Marea Republică Populară a decis să facă din această țară greu încercată o poartă de intrare în Europa Centrală și de Est (ECE) pentru produsele Made in China.

Compania de stat chineză COSCO a semnat un acord pe 35 de ani pentru închirierea facilităților celui mai mare port european de pasageri, Pireu. Promisiunea chinezilor? Până în 2015, portul va putea prelua 3,7 milioane de containere anual, față de 800.000 în prezent. În plus, băncile chineze au pus la dispoziția companiilor maritime elene 267,8 milioane USD pentru achiziționarea de noi nave. Cu o condiție: vapoarele să fie fabricate în China. Premierul Wen Jiabao a promis și un fond de cinci miliarde de dolari, destinat companiilor din Grecia, pentru investiții.

Cazul Irlandei

O situație similară poate fi întâlnită în Irlanda, unde chinezii vor să demareze construirea unui imens centru expo­zi­țional și de conferințe. Ca urmare, orașul Athlone va deveni un soi de portdrapel al industriei chineze, care își va putea prezenta astfel produsele în singurul stat anglofon din Zona Euro. În Portugalia, capitalul chinezesc și-a stabilit drept țintă energiile regenerabile.

Gigantul China Power International are în plan preluarea unei părți din compania locală EDP, pentru ca apoi, împreună cu aceasta, să investească în parcuri eoliene și solare.
Cu toate acestea, nu trebuie făcută confuzia între împrumuturi. Un acord preventiv cu Republica Chineză care să înlocuiască acordul preventiv cu FMI este cu totul diferit de eventualele împrumuturi pe care România ar putea să le ia pentru diferite proiecte. De asemenea, un acord preventiv este diferit și de vânzarea de obligațiuni către China. Chinezii caută capete de pod pentru investiţii în România