Măsurile dure de austeritate adoptate de autorităţile de la Bucureşti pentru respectarea acordului convenit cu instituţiile financiare internaţionale au determinat mii de firme din România să se mute în Bulgaria, unde taxele mai mici şi stabilitatea mai mare a legislaţiei oferă un mediu de afaceri mai prietenos, transmite Reuters.

Bulgaria are atât cel mai mic impozit pe profit, numai 10 la sută comparativ cu 16 la sută în România, cât şi cea mai mică Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), după ce guvernul român a majorat TVA de la 19 la 24 procente. De asemenea, autorităţile din Bulgaria au redus şi birocraţia, iar capitalul iniţial necesar pentru înfiinţarea unei firme este de numai două leva (1,39 dolari), comparativ cu nivelul anterior de 5.000 de leva şi faţă de 200 de lei (63,55 dolari) în România. În plus, timpul necesar înfiinţării unei firme în Bulgaria este de numai o săptămâna, jumătate faţă de cel necesar în România.

Oamenii de afaceri români susţin că viteza cu care sunt adoptate modificările prevăzute în acordul cu FMI, precum şi incertitudinile legate de viitoarele măsuri de austeritate i-au încurajat să îşi transfere sediile în ţara vecină. Autorităţile din Bulgaria nu au publicat date precise, dar, potrivit presei locale, aproape 2.500 de companii româneşti s-au stabilit deja în aceasta ţară şi zilnic alte două se înregistrează în oraşul Ruse.

‘Legislaţia românească şi fiscalitatea se schimbă de la o zi la alta. Cum pot avea vreo garanţie, sau certitudine, dacă înfiinţez acolo o companie? Aş putea chiar mâine să mă trezesc cu un impozit de 40 la sută’, a declarat Bogdan Popescu din Bucureşti, în vârsta de 23 de ani, care vrea sa înfiinţeze o televiziune online şi să o înregistreze în Bulgaria.

Deşi singura legătură rutieră dintre cele două ţări, pe o distanţă de 470 de kilometri, este un pod peste Dunăre, companiile pot avea sediul social în Bulgaria şi să desfăşoare activităţi în România. Atât Bulgaria cât şi România trec printr-o recesiune profundă după criza din 2008, dar România trebuie să reducă cheltuielile şi să majoreze taxele, în timp ce Bulgaria, care a avut anterior excedente bugetare mari, îşi permite să menţină taxele scăzute.

Impozitele din România şi Bulgaria se află la un nivel scăzut, comparativ multe alte state, ca şi costul forţei de muncă, dar infrastructura continuă să fie neatractivă pentru afaceri. Bulgaria este cel mai sărac stat din UE, iar contribuţiile pentru asigurările sociale sunt cu două treimi mai scăzute. Taxa pe Valoarea Adăugată, de 20 la sută, este în prezent mai mică decât în România.

‘Dacă Grecia şi România trebuie să combată criza prin creşterea taxelor, ar fi mai bine pentru Bulgaria să nu facă acelaşi lucru’ a declarat economistul Open Society Institute, Georgi Angelov.

Juriştii susţin că firmele care şi-au mutat deja sediul în Bulgaria sunt reticente să vorbească despre acest lucru, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor fiscale din România. ‘Există un interes sporit din partea companiilor româneşti în legătură cu costurile înfiinţării unei firme în Bulgaria’, a declarat Desislava Grozeva, expert în marketing la Camera de comerţ româno-bulgară, cu sediul în Ruse. Grozeva a adăugat ca majorarea TVA influenţează decizia românilor de a-şi înregistra afacerile în Bulgaria.

Analiştii avertizează că acestă tendinţă, chiar dacă nu va afecta eforturile României de a-şi echilibra bugetul, ar putea avea efecte serioase pe termen lung.

‘Este mai mult o problemă de imagine. Companiile nu vin să investească în România, care are nevoie acum de investiţii’, a declarat economistul şef la ING Bank, Nicolae Alexandru-Chidesciuc.

Potrivit acestuia, impactul plecării companiilor în Bulgaria este foarte mic, în privinţa veniturilor pierdute, circa 0,1-0,2 la sută, poate 0,3 procente din PIB.

Avocatul Denislav Marinov din Ruse a declarat că în prezent ajută la înregistrarea a patru companii româneşti pe lună, dublu faţă de perioada anterioara majorării TVA în România. Majoritatea clienţilor provin din comerţul en-gros, retail, sectorul materialelor de construcţii, transporturi şi agricultură.

‘Ceea ce este important este că aceste companii vor plăti taxe aici şi nu în România, ceea ce înseamnă că veniturile vor merge la bugetul Bulgariei’, a declarat şeful agenţiei pentru promovarea investiţiilor în Bulgaria, Borislav Stefanov.

SURSA: Agerpres