Devizul de lucrări în construcții este mai mult decât un document în care se estimează cheltuielile pe care le implică un proiect. Devizul este un instrument care permite beneficiarului să gestioneze eficient costurile aferente proiectului de construcții și să anticipeze chetuieli la care poate nu s-ar fi gândit că trebuie acoperite, lucru comun în rândul persoanelor fără experiență în domeniul construcțiilor.
Oricare ar fi specificul proiectului de construcții (o locuința, o școală, o clădire de birouri etc.), devizul este un document care prezintă detaliat costurile asociate materialelor, echipamentelor și manoperei. Acesta oferă o imagine suficient de detaliată a bugetului necesar pentru fiecare etapă a proiectului, însă trebuie luate în calcul și cheltuielile neprevăzute sau diferențele de preț ale materialelor necesare. Problema referitoare la prețuri și la decalajul prea mare dintre prețul estimat și cel real poate fi rezolvată prin folosirea unui program de devize care oferă un grad cât mai mare de acuratețe în estimarea prețurilor.
Motive concrete pentru a solicită constructorului devize de lucrări
Solicitarea devizelor pentru construcție ar trebui să fie o practică obișnuită atunci când se demarează un astfel de proiect. Dacă devizul este redactat de un specialist, preferabil de către arhitectul proiectant, beneficiarul obține detalii amănunțite cu privire la necesarul de materiale, echipamente și forță de muncă. Astfel, dacă proiectul se desfășoară țînând cont de devizul de lucru, beneficiarul va avea cât mai puține costuri neprevăzute de care să își facă griji.
Practic, devizul de lucrări este un document în care sunt centralizate informații privitoare la costurile pe care le generează fiecare etapă a proiectului. Întocmirea acestuia este un pas esențial pentru că beneficiarul să reușească să se încadreze în bugetul stabilit, indiferent de mărimea proiectului.
În cazul proiectelor de construcții care se realizează din fonduri publice, întocmirea devizului este obligatorie. Pentru proiectele din fonduri private, evaluarea costurilor prin solicitarea devizului de lucrări este opțională, însă recomandată. Acestea sunt câteva dintre motive:
1. Control asupra cheltuielilor
Devizul este un document în care sunt defalcate cheltuielile unui proiect de construcții și care oferă beneficiarului control asupra costurilor. Prețul estimativ al materialelor, tipurile de resurse necesare, prețul pe unitate și cheltuielile cu forță de muncă sunt câteva dintre informațiile care se regăsesc în deviz. De aici rezultă faptul că beneficiarul are un control mai mare asupra costurilor pe care le implică lucrarea și poate să își planifice eficient resursele financiare de la o etapă la altă;
2. Colaborare eficientă și transparență între beneficiar și constructor
Comunicarea este unul dintre factorii care asigura succesul și eficientă unei colaborări în cadrul proiectelor de construcții. Având la dispoziție un deviz constructii întocmit de profesioniști, beneficiarul proiectului înțelege cum sunt alocate resursele financiare fiecărei etape și poate să comunice deschis cu constructorul, solicitând informații suplimentare acolo unde este cazul. În plus, accesul la o documentație economică detaliată permite luarea unor decizii informate, în contextul fluctuațiilor de preț la materiale și al dorinței de a rămâne în limitele unui buget propus;
3. Evitarea costurilor neprevăzute
Pe parcursul proiectului, există posibilitatea firească să apară cheltuieli neprevăzute. Fluctuațiile de preț, modificările în necesarul de materiale și alte costuri asociate se pot schimbă în timp, motiv pentru care este bine că beneficiarul să își ia o marja de eroare încă de la bun început. Dacă este solicitat devizul de lucrări înainte de demararea propriu-zisă a proiectului, scad șansele să apară costuri ascunse și crește eficientă de gestionare a cheltuielilor neașteptate.
Pentru o planificare mai bună a bugetului, pentru o comunicare bazată pe transparență între beneficiar și constructor și pentru decizii informate în baza unor estimări realiste, se recomandă solicitarea devizelor de construcții, care devin un punct de referință în implementarea proiectului.