În timp ce planeta se confruntă cu efectele mortale ale coronavirusului de aproape opt luni, SARS a venit și a plecat relativ repede – și asta s-a produs fără dezvoltarea unui vaccin viabil. Asta i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă același lucru se va întâmpla cu coronavirusul. Dar, pe măsură ce cazurile de coronavirus continuă să crească, pare tot mai puțin probabil ca istoria să se repete. Identificat pentru prima dată în noiembrie 2002, SARS a putut să se răspândească rapid în mare parte a lumii, deși majoritatea cazurilor a rămas în Asia. Dar și atunci au existat temeri că SARS ar putea deveni o pandemie gravă.

Epidemia a durat însă doar aproximativ un an și jumătate, infectând aproximativ 8.100 de oameni, între 10% și 15% dintre aceștia fiind uciși de SARS.

În iulie 2003, Organizația Mondială a Sănătății anunța că amenințarea SARS a luat sfârșit.

După cum se poate observa din rata relativ mare a mortalitatății, sindromul respirator acut sever a fost deosebit de agresiv și letal. Prin comparație, coronavirusul are o rată cuprinsă între 2% și 14%, conform estimărilor actuale din mai multe țări, dar este considerat mai contagios.

Cu toate acestea, SARS a avut unele particularități-cheie, care au făcut să-i limiteze răspândirea. Astfel, pacienții infectați cu SARS au prezentat de obicei simptome în termen de două până la trei zile, în timp ce la persoanele pozitive cu COVID-19, perioada de incubație poate fi de până la două săptămâni, ceea ce face mai dificilă utilizarea urmăririi contactului.

Mai mult, în cazul SARS, au fost puține informații despre infectarea persoanelor, fără simptome. Iar recent, OMS a avertizat că pandemia coronavirusului este în mare parte răspândită acum de persoane cu vârste între 20 și 50 de ani, care nu știu că sunt infectate.

Deci, ce anume a eliminat amenințarea SARS atât de repede? Potrivit majorității experților medicali, virusul a fost în mare parte pus sub control prin simple măsuri de sănătate publică. Testarea persoanelor care prezentau simptome, izolarea și punerea în carantină a cazurilor suspecte și restricționarea călătoriilor, toate au avut un efect benefic.

O strategie similară este analizată de Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA. Robert Redfield, directorul agenției, a declarat recent că, dacă 90% dintre americani ar decide să respecte în întregime îndrumările actuale în materie de sănătate publică, Statele Unite ar putea controla pandemia coronavirusului în doar douăsprezece săptămâni.