În ciuda faptului că leul ar fi trebuit să se aprecieze, odată din cauza trecerii la IFRS, a doua oară din cauza evoluției regionale, moneda națională se depreciază de la zi la zi. BNR nu pare să fie străină de această situație stranie: leu depreciat și dobânzi foarte mici.
Moneda națională continuă să se deprecieze în fața euro, BNR anunțând marți un curs de referință de 4,3625 lei/euro, mai mare cu 0,93 bani comparativ cu sedința precedentă, reprezentând cel mai mare curs din ultimele peste 18 luni. Un curs mai mare a fost afișat de banca centrală pe 30 iunie 2010, când s-a atins maximul istoric de 4,3688 lei/euro.
Leul a câștigat teren în fața dolarului american, cotația BNR fiind marți de 3,4071 lei/dolar, mai redusă cu 0,25 bani față de luni. Dobânzile pentru sumele plasate pe o zi au continuat să scadă, de la 2,33 – 2,83% la 1,95 – 2,45%, pe fondul surplusului de lichiditate. Totodată, randamentele afișate pentru plasamentele cu scadență la o săptămână au scăzut de la 3,83 – 4,33% 3,18 – 3,68%.
După cum ne-a declarat analistul șef al ING Bank, Vlad Muscalu, BNR nu își dorește o volatilitate ridicată a cursului de schimb, fapt relevat și de cumpărările de valută efectuate de banca centrală în luna decembrie, când rezerva valutară a fost majorată prin cumpărări de valută de 0,5 miliarde de euro din piața valutară.
Alți dealeri bancari susțin că investitorii, dezamăgiți de dobânzile mici primite pe leu se mută cu economiile pe valută, mișcările din piață nefiind însă unele semnificative. Mutațiile de pe lei pe alte valute ar fi generate și de decizia băncii centrale de a chema la apel băncile comerciale pe bază de grafic și calendar de schimb al valutei rămase în poziție deschisă ca urmare a modificării regimului provizioanelor în urma trecerii la normele de contabilitate interbnațională, IFRS.
În acest context, acum, putem avea depreciere pe leu, chiar dacă contravine regulilor pieței, iar mai târziu, când celelalte monede regionale se vor deteriora, leul se va întări controlat prin mișcările de reglare a pozițiilor valutare rămase deeschise în urma implementării IFRS. În acest fel, deprecierea din aceste zile nu va fi una masivă așa cum nici aprecierea din următoarele luni nu va fi resimțită ca sensibilă, permițând BNR un curs cu o evoluție controlată, fără mari volatilități de la lună la lună, eventual ceva în jurul a plus sau minus 1%.