Prețul petrolului a scăzut cu aproape 5% după ce Agenția Internațională pentru Energie a anunțat că va scoate din rezervele strategice 60 de milioane de barili. Jumătate din această cantitate este asigurată de Statele Unite, în timp ce restul va veni de la țările cu economii dezvoltate într-un termen de cel mult 30 de zile.
"Cred că sunt două motive: primul este legat de economia globală. Băncile din întreaga lume, la fel ca și guvernele, sunt alarmate de posibilitatea creșterii inflației, iar eu cred că prețul petrolului joacă un rol extrem de important aici. Sigur, nu vor să-și tragă din nou economiile în recesiune, și forțează ratele de dobândă pentru a combate inflația, astfel lucrând direct la baza creșterilor de prețuri. Eu cred că primul motiv este îngrijorarea cu privire la inflație, iar al doilea este să arate că balanța puterii în lume nu stă doar în OPEC – cred că decizia OPEC de acum 15 zile de a nu crește producția a supărat multă lume… Așa că este vorba despre balanța de forțe, cât și despre inflație", susține Nick Parsons, head of research la Banca Națională a Australiei.
De-a lungul timpului, doar de două ori Agenția Internațională pentru Energie a mai luat o asemenea măsură. Intenția Agenției este să compenseze pierderile înregistrate de pe urma războiului civil din Libia.