Reducerea numărului de şomeri oficiali cu 84.500 de persoane în ultimele trei luni s-a făcut numai pe hârtie. În realitate, o parte dintre firme se închid sau continuă să dea oameni afară, iar altele îşi ţin angajaţii „în conservare”, spun oamenii de afaceri din piaţă.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în luna iunie au fost înregistraţi 680.782 şomeri, în scădere cu 21.000 persoane faţă de luna mai.

Patronii se pregătesc de concedieri

Teoriile economice spun că, în perioade de criză, rata şomajului continuă să urce uşor chiar şi după reluarea creşterii economice. Or, noi suntem încă departe de acest moment.

În plus, intenţia patronilor de a reduce în continuare din personal este reflectată de datele Institutului Naţional de Statistică privind tendinţele în evoluţia activităţii economice. În lunile aprilie, mai şi iunie, oamenii de afaceri din toate domeniile – industrie prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii – previzionau scăderea numărului de salariaţi. Cu o singură excepţie: în luna mai, patronii din servicii au estimat o stabilizare a numărului de angajaţi pentru următoarele trei luni. Perspectiva pesimistă a revenit însă şi în acest sector în luna iunie, după ce guvernul a anunţat că TVA va creşte cu cinci puncte procentuale.

ANOFM: Mai puţine disponibilizări colective

În aceste condiţii, care este explicaţia faptului că, în plină criză, rata şomajului din luna iunie, de 7,44%, este mai mică decât cea din noiembrie anul trecut, când s-a cifrat la 7,5%?

„Scăderea numărului de şomeri se datorează reducerii numărului de şomeri indemnizaţi. Disponibilizările colective nu au mai avut aceeaşi amploare ca la finele anului 2009”, explică purtătorul de cuvânt al ANOFM, Corina Scarlat. Totodată, „o parte dintre persoanele care primeau indemnizaţia de şomaj au ieşit din plată şi nu au mai venit să se înscrie”, mai spune ea. Potrivit reprezentantului ANOFM, şomerii care ajung la finalul perioadei pentru care au avut dreptul la indemnizaţia de şomaj trebuie să se prezinte la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă şi să solicite să fie păstraţi în evidenţe pentru a beneficia de servicii de mediere şi consiliere.

Izvoranu: Nu am încredere în cifrele oficiale

Oamenii de afaceri sunt sceptici referitor la evoluţia ratei şomajului. „Nu am nici cea mai mică încredere în datele statistice pe care le publică România”, declară Adrian Izvoranu, director general al Confederaţiei Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ din România (CPISC). Potrivit lui, reducerea numărului de şomeri oficiali ar putea fi explicată prin angajările sezoniere din turism şi, pe alocuri, construcţii. Însă orice angajare ar fi trebuit să se reflecte în încasări mai mari la bugetele de asigurări sociale, fapt care nu e confirmat de realitate, spune Izvoranu.

Încasările din contribuţii sociale au scăzut pe linie în luna mai faţă de aprilie, conform datelor privind execuţia bugetară, publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Asta în condiţiile în care ANOFM raporta, în aprilie, o diminuare a numărului de şomeri cu peste 27.000 persoane. Veniturile din contribuţii de asigurări s-au redus de la 104,2 milioane lei la 100,2 milioane la fondul de şomaj, de la 2,93 miliarde lei la 2,56 miliarde la cel de pensii şi de la 1,13 miliarde lei la 1,09 la sănătate.

Pe de altă parte, Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, exclude posibilitatea ca datele anunţate de ANOFM să fie false. „Dacă cineva ar măslui aceste date, ar însemna o acţiune de subminare a economiei naţionale”. El susţine că evoluţia şomajului este urmărită şi de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Cum se descurcă patronii

Chiar dacă nu pot spune că s-au reluat angajările, patronii admit faptul că valul disponibilizărilor masive a trecut. „Este totuşi o veste bună: situaţia din piaţă s-a calmat faţă de începutul anului, când prevedeam concedieri masive”, afirmă Adrian Izvoranu. El precizează însă că nu e vorba de un curent de revenire, ci doar de angajări sporadice în sectoare precum textile, construcţii şi servicii. În rest, „patronii au căzut la înţelegere cu muncitorii: îi concediază şi îi reangajează ulterior, îi ţin în şomaj tehnic, sau apelează la alte soluţii care ţin de inventivitatea românului”, conchide reprezentantul CPISC.

Circa 70.000 de concedieri anunţate

Pentru următoarele trei luni, ANOFM a fost anunţată că vor fi daţi afară 7.846 salariaţi, a precizat Corina Scarlat. La aceştia se adaugă cei încă aproximativ 60.000 de bugetari ce vor fi puşi pe liber în următoarele luni, după cum a anunţat săptămâna trecută Vasile Blaga, ministrul administraţiei şi internelor. Cei mai mulţi, circa 54.000 de angajaţi, vor fi concediaţi din administraţia locală. Restul celor care îşi vor pierde locurile de muncă vor fi de la ministerele administraţiei şi internelor, muncii, educaţiei şi agriculturii.