Bătrânețea este un proces biologic natural, în care totul se schimbă în noi pe măsură ce înaintăm în vârstă. Apar ridurile, părul ni se albește, ne dor mai mult oasele și, nu în ultimul rând, începem să scădem în înălțime.
Începând cu vârsta de 40 de ani, oamenii pierd aproape un centimetru pe deceniu, susține David Reuben, şeful secţiei de Geriatrie de la Universitatea din Los Angeles.
„Îmbătrânirea nu este un lucru întâmplător. Este ceva previzibil, ni se întâmplă tuturor. Există numeroase studii prin care s-a analizat de ce aceste schimbări au loc în corpul nostru”, explică dr. Douglas Kiel, profesor de medicină la Harvard Medical School, cercetător la Institutul Marcus pentru Cercetarea Îmbătrânirii din Massachusetts, potrivit Huffington Post.
Bărbații pierd anual aproximativ 0,02% din înălțime, în timp ce femeile pierd în medie 0,1%
Scăderea în înălțime este una dintre aceste schimbări ale bătrâneții. Dar cât de mult ne micșorăm odată ce înaintăm în vârstă depinde de câțiva factori. Kiel spune că scăderea în înălțime este normală. Procesul natural de îmbătrânire şi bolile duc la această pierdere, dar şi gravitaţia joacă un rol important. Dr. James Harrop, șeful diviziei de chirurgie a coloanei vertebrale și nervilor periferici de la Spitalul Universitar Thomas Jefferson din Philadelphia, spune că bărbații pierd aproximativ 0,02% din înălțime pe an, în timp ce femeile pierd în medie 0,1% pe an. Universitatea din Arkansas pentru Științe Medicale susține că bărbații se micșorează cu aproximativ 2,50 cm în timpul vieții, în timp ce femeile se micșorează cu aproximativ 5 cm. Asta poate varia în funcție de persoană, dar scăderea în înălțime este de obicei normală.
Mușchii încep să slăbească, șira spinării se comprimă
„Un motiv pentru care înălțimea începe să scadă este că începem să nu mai stăm drepți, ca înainte”, a spus Kiel, explicând că oamenii au tendința de a se cocoșa pe măsură ce îmbătrânesc. Această curbură a coloanei este denumită cifoză. Fiecare om are unele curburi ale coloanei vertebrale, „dar odată cu înaintarea în vârstă, se observă adesea că cifoza, acea curbură ușoară, devine mai pronunțată”, explică el. Pe măsură ce îmbătrânim, discurile dintre vertebrele şirei spinării, care seamănă cu niște pernuţe din gel, se usucă şi devin mai subţiri. Astfel, şira spinării se comprimă. La asta poate contribui şi osteoporoza, boala pierderii masei osoase.
Cifoza poate apărea şi în absenţa micilor fracturi
Cifoza poate apărea şi în absenţa micilor fracturi, de obicei ca pierdere a tonusului muscular, mai ales a muşchilor abdominali. Mușchii sunt necesari pentru a menține coloana dreaptă și, de obicei, această musculatură scade pe măsură ce trecem de o anumită vârstă. „Cifoza este astfel mai pronunțată și, prin urmare, înălțimea scade”, a spus Kiel.
Pierderea osoasă, un alt factor
O parte din ceea ce formează înălțimea omului sunt corpii vertebrali, care fac parte din vertebrele ce alcătuiesc coloana vertebrală. „Dacă pierdem masă osoasă pe măsură ce îmbătrânim, corpii vertebrali sunt zdrobiți”, a remarcat Kiel. Asta înseamnă că devin mai puțin înalți, făcându-ne și pe noi mai puțin înalți. Uneori acești corpi vertebrali chiar se rup. „Se numește fractură vertebrală, iar o fractură vertebrală reduce înălțimea corpilor vertebrali”, a adăugat Kiel.
Două treimi dintre persoanele cu fracturi vertebrale nu simt nicio durere
„Aveți o mulțime de corpi vertebrali în corp, care merg de la partea inferioară la mijloc, până la craniu, și dacă unul sau mai mulți dintre ei își pierd înălțimea – chiar dacă este doar o mică parte a coloanei vertebrale, începem să ne micșorăm”, a spus Kiel. S-ar putea să nu știți niciodată dacă aveți aceste fracturi, susține Harrop. Două treimi dintre persoanele cu fracturi vertebrale nu simt nicio durere. Pentru a evita aceste inconveniente, este recomandată gimnastica medicală. Astfel vom avea o postură dreaptă și o musculatură tonică. Femeile care se apropie de menopauză, dar și barbatii mai în vârstă trebuie să ia măsuri de precauție pentru a preveni scăderea în înalțime.