Azbestul, un cancerigen notoriu, a fost utilizat pe scară largă în secolul XX, de la materiale de construcție la plăcuțe de frână și chiar zăpadă artificială pe platourile de filmare.
Legătură între expunerea la azbest și mezoteliom
În anii 1960, s-a stabilit o legătură între expunerea la azbest și mezoteliom, un cancer incurabil care afectează în principal plămânii, dar poate afecta și abdomenul și inima. Azbestul ca produs a fost interzis în Regatul Unit în 1999, iar expunerea la azbest este responsabilă pentru 80% din toate cazurile de mezoteliom.
Mezoteliomul cauzat de azbest este un proces complicat care durează aproximativ 30-50 de ani. Unele femei dau acum în judecată companiile de produse cosmetice pentru mezoteliom legat de expunerea la azbest. Există șase minerale fibroase de azbest cunoscute ca fiind cauza mezoteliomului, care sunt asemănătoare cu frânghia și se pot sfâșia și rupe în fibre mai mici.
Dacă aceste fibre se sparg în fibre mai mici, microscopice, ele pot deveni particule de praf care sunt ușor de inhalat. Odată ajunse în plămâni, acestea pot ajunge la mezoteliu, o membrană de țesut care căptușește plămânii, abdomenul și inima.
Fibrele de azbest sunt rezistente la atacul imunitar, iar substanțele chimice produse de celulele imunitare pentru a descompune fibrele de azbest atacă mezoteliul, producând mezoteliom. Nu există nicio înregistrare a utilizării intenționate a azbestului în produsele cosmetice, dar există riscul contaminării cu azbest la nivel scăzut în mineralele de talc. Roca de talc este un mineral solid extras din pământ și pulverizat pentru a produce talc, care prezintă asemănări cu fibrele de azbest, dar diferă în structura microscopică datorită aranjării elementelor chimice în timpul formării mineralului.
Începând cu anii 1970, testele constante au descoperit fibre de azbest în unele produse comerciale din talc
Începând cu 2022, se extrag anual 7,3 milioane de tone de talc, însă industria talcului a fost rezistentă la reglementare, introducând în mod voluntar o tehnică numită difracție de raze X pentru a determina conținutul de azbest. Aceasta înseamnă că există posibilitatea ca o anumită contaminare cu fibre de azbest să nu fi fost detectată în produsele cosmetice din talc testate cu ajutorul acestei tehnici.
În cazul în care utilizarea produselor cosmetice pe bază de talc devine o chestiune de risc pentru consumatori, similară cu fumatul, consumatorii trebuie să fie informați cu privire la pericolele potențiale. Talcul este pulbere, ceea ce crește riscul de particule în suspensie în aer, care pot duce la mezoteliom legat de azbest.