Instituţiile de cult cu cea mai mare prezenţă din România devin tot mai implicate în ceea ce priveşte criza din România. După ce alaltăieri Biserica Ortodoxă Română a trimis un comunicat de presă în care a solicitat ca locaşurile de cult să fie în continuare sprijinite chiar dacă România se confruntă cu o severă criză economico-financiară, ieri Arhiepiscopia Romano-Catolică a trimis un comunicat de presă în care şi-a exprimat poziţia faţă de măsurile recente ale guvernului.

Dacă BOR şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea finanţărilor pentru locaşurile de cult, Arhiepiscopia Romano-Catolică dezaprobă reducerea la 600 de lei a indemnizaţiei pentru creşterea copilului nou-născut începând cu 1 iunie, arătând că măsura neîndreptăţeşte familiile tinere sau care şi-ar dori copii.

Potrivit unui comunicat de presă de joi al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, preşedintele Traian Băsescu „a demonstrat lipsă de consideraţie faţă de nou-născuţi, în general şi faţă de familiile lor”, în recenta întâlnire cu reprezentanţi ai partidelor aflate la putere, în timp ce BOR spune că „tocmai pentru a depăşi atât criza morală şi spirituală, cât şi pe cea financiar-economică actuală, considerăm că trebuie continuate lucrările la bisericile aflate în construcţie, chiar dacă ritmul de execuţie va fi mai lent”.

„Continuarea lucrărilor de construire a bisericilor, ca şi începerea construirii altora, asigură noi locuri de muncă şi combate individualismul prin cultivarea spiritului comunitar de solidaritate socială”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române, după ce  guvernul a adoptat o hotărârea în baza căreia a repartizat 13 milioane de euro pentru finanţarea unităţilor de cult. 

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice avertizează că „o asemenea măsură financiară (reducerea indemnizaţiei pentru mame n.r. ) ar dezechilibra situaţia familiilor româneşti şi ar atenta la viitorul ţării”.

De obicei, Bisericile majoritare din România au fost destul de rezervate în a-şi face publice opiniile cu privire la ce se întâmplă în societate, preferând să stea deoparte. Excepţie face scandalul în care au fost implicate Catedrala Sfântul Iosif şi Millennium Building.

Solicitat de capital.ro să explice motivele pentru care măsurile guvernamentale au determinat cele două mari instituţii de cult să ia poziţie, profesorul Laurenţiu Tănase, expert în sociologia religiei a declarat că „este esenţial ca Biserica să se implice şi în zona socială şi este de dorit chiar ca aceasta să se implice în astfel de cazuri, întrucât Biserica reprezintă un actor social important pentru că reprezintă un număr considerabil de oameni”.

„Înseamnă că situaţia este alarmantă”, a afirmat Laurenţiu Tănase, insistând pe faptul că este necesar ca Biserica să se implice mai ales pentru că biserica şi statul sunt parteneri sociali.


În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

DEZBATERE:
Credeţi că este justificat ca Biserica să ia poziţie faţă de măsurile guvernamentale de reducere a cheltuielilor bugetare?