De ce se îngălbenesc frunzele plantei de tomate. Cum îți salvezi recolta de roșii

roșii

SURSA FOTO: Dreamstime

De ce frunzele plantei de tomate se îngălbenesc și ce puteți face. Ce se întâmplă când observi frunze îngălbenite și, mai important, ce faci pentru a corecta asta? Deși ar putea fi nevoie de o investigație pentru a descoperi cauza exactă, experții oferă câteva îndrumări pentru a salva recolta.

De ce frunzele plantei de tomate se îngălbenesc și ce puteți face pentru a salva recolta

De ce frunzele plantei de tomate se îngălbenesc și ce puteți face. Ce se întâmplă când observi frunze îngălbenite și, mai important, ce faci pentru a corecta asta? Deși ar putea fi nevoie de o investigație pentru a descoperi cauza exactă, experții oferă câteva îndrumări pentru a salva recolta.

Adesea, îngălbenirea frunzelor de roșii are o explicație simplă. Este posibil să fie vorba doar de o parte complet naturală a dezvoltării plantei și nu ar fi un motiv de îngrijorare. Pe măsură ce roșiile cresc, frunzele vor cădea în mod natural și în locul lor vor crește frunze noi. Site-ul Martha Stewart oferă câteva explicații pentru îngălbenirea frunzelor.

Din păcate, nu există o cauză clară când vine vorba de îngălbenirea frunzelor plantelor de roșii. Va trebui să vă transformați într-un detectiv pentru a descoperi ce anume cauzează problema. Iată care ar putea fi principalii vinovați.

Udarea excesivă

Unul dintre cele mai comune motive pentru care frunzele se îngălbenesc se poate datora udării excesive. Plantele de tomate necesită cantitatea potrivită de umiditate – prea multă apă poate fi la fel de distructivă ca și prea puțină.

Lipsa azotului

Principalul lucru care face ca frunzele să se îngălbenească este lipsa azotului, conform lui Matthew Geldin, fermier-șef la Farmscape, cea mai mare companie de grădinărit din California.

„Acest lucru este valabil mai ales dacă frunzele de jos devin mai întâi galbene, iar îngălbenirea ajunge în partea de sus a plantei”, spune Geldin.

„Azotul este un nutrient mobil, ceea ce înseamnă că, atunci când o plantă are nevoie de mai mult azot pentru a continua să crească, poate fura azotul, care este stocat în frunzele mai vechi, dacă nu poate găsi suficient în sol”, explică el.

Alte deficiențe de nutrienți

„Există și alte deficiențe de nutrienți care pot cauza îngălbenirea frunzelor”, spune Geldin.

„Deficitul de magneziu poate afecta frunzele inferioare, în timp ce fierul și potasiul vor apărea la o nouă creștere”, explică el.

Vizitatori nedoriți

Fie că este vorba de afide, acarieni, muște albe sau alți vinovați obișnuiți, dăunătorii pot duce rapid la îngălbenirea frunzelor, dacă nu sunt tratați cum și când trebuie.

Infecţii

În timp ce îngălbenirea care începe în partea de jos a plantei poate indica o deficiență de nutrienți. când îngălbenirea începe să ajungă în partea superioară a plantei sau este asociată cu simptome de ofilire sau pete întunecate, este probabil să existe o infecție. Indiferent dacă este o infecție fungică sau bacteriană sau o infecție virală mai puțin probabilă, veți vedea de obicei alte semne fizice, pe lângă frunzele îngălbenite.

Lipsa luminii Soarelui

Plantele de tomate necesită cel puțin șase ore de lumină solară directă în fiecare zi. Deci, dacă nu au lumină și observați frunze îngălbenite, aceasta ar putea fi prima problemă pe care trebuie să o gestionați.

Șocurile

Este posibil să vedeți câteva frunze galbene dacă ați transplantat recent plante tinere în grădină. Este singurul caz în care nu există niciun motiv să vă alarmați. Trecerea de la o seră umedă la o grădină în aer liber ar putea șoca puțin plantele tinere, dar ar trebui să-și revină destul de repede.

Udarea plantelor, seara

Evitați să udați plantele seara, deoarece acest lucru ar putea permite frunzelor să rămână umede pe timpul nopții, ceea ce va favoriza apariția bolilor. Dacă grădina este suficient de mare, rotiți plantele de roșii, astfel încât acestea să nu fie cultivate în același loc în fiecare an. La sfârșitul sezonului, îndepărtați orice resturi de roșii infectate și aruncați-le, nu le compostați