După ce BNR a anunțat ieri un curs euro în coborâre cu mai mult de un ban (1,21 bani) față de cursul oficial din ziua precedentă, până sub 4,52 lei (4,5186 lei), la scurt timp cursul a coborât brusc cu încă 2 bani, până spre nivelul de 4,49 lei.
Coborârea treptată a cursului oficial sub 4,52 lei, de la maximul de 4,6481 lei (unde a ajus din cauza crizei politice interne), s-a produs atât pe fondul intervențiilor BNR în piața valutară, câtși al limitării sumelor pe care BNR le oferă pe termen scurt băncilor comerciale. Fără acești bani cu care fuseseră învățate nelimitat, băncile cu nevoi de lichiditate au alergat după ei în piața interbancară, dobânzile făcând încă un salt peste 6%. Astfel, dobânzile Robor au sărit ieri de la 5,75%-5,87%, până la 6%-6,20%, după ce anterior plafonării sumelor de la Repo erau la 5,25%-5,6%.
Ieri, în jurul orei 16:45, euro se tranzacționa pe interbancar chiar sub acest nivel, de 4,49 lei, pentru ca de atunci și până în această dimineață cursul să oscileze într-un interval extrem de îngust în jurul nivelului de 4,49 lei.
În această dimineață, la ora 8:45, euro cobora până la 4,4897 lei, cel mai mic curs din ultimele 41 de zile, mai exact din 5 iulie încoace.
Pe data de 5 iulie, cursul oficial al euro a fost de aproape 4,48 lei (4,4796 lei). Astfel, cursul de referință al euro s-ar putea apropia azi la mai puțin de 4 bani de nivelul de la care a început să urce odată cu demararea demiterii președintelui Băsescu, din data de 3 iulie, când cursul a fost de 4,4505 lei.
Să fi ajutat deciziile Curții Constituționale la întărirea leului?
Ieri, au apărut semnale că invalidarea referendumului de suspendare a președintelui a intrat aproape în linie dreaptă, Curtea Constituțională devansând încă o dată termenul de pronunțare, de la 31 august la 21 august. Aceste semnale este posibil să fi ajutat leul pe piața valutară.
Tot ieri, Curtea a decis că judecătorul Ştefan Minea era îndreptăţit să transmită rectificarea la Monitorul Oficial în privinţa motivării Curţii pe referendumul din 29 iulie, întrucât acesta era atât judecător raportor, cât şi judecător de serviciu, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.
De asemenea, în şedinţa de marţi s-a discutat despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători sau printr-un vot de două treimi. Deocamdată, nu se ştie dacă judecătorii CC au luat vreo decizie în această privinţă.
În 6 august, Curtea a transmis o erată, cerând Monitorului Oficial să îndrepte eroarea materială apărută în decizia pe care o luase în 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.
Preşedintele CC, Augustin Zegrean, a precizat că a solicitat Executivului listele electorale permanente, conforme dispoziţiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Concret, CC a invocat textele legale, potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.
De ce se întărește leul? Cursul euro a coborât sub 4,49 lei, minimul ultimelor 41 de zile
15 august 2012, 13:17
Ultima modificare în 15 august 2012, 16:17
Leul continua să recupereze teren în fața monedei europene, în condițiile în care evenimente cu mare impact pentru economie nu prea am avut. Practic, leul este foarte aproape să revină la nivelul de la care s-a depreciat odată cu demararea procedurilor de demitere a președintelui Traian Băsescu. Probabil, ultimele decizii ale Curții Constituționale au contribuit începând de ieri seară la aprecierea leului. Până acum, intervențiile BNR și plafonarea sumelor la Repo au ajutat semnificativ leul.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Leul continuă să se aprecieze
- Zi bună pentru leu: Cursul oficial al euro a coborât la 4,53 lei
- Dobânzi actualizate în timp real pe internet
- Parlamentul slovac reduce finanţarea fondurilor de pensii private
- Leul revine pe scădere, dar cursul oficial al euro rămâne sub 4,54 lei
- BVB: Cifră de afaceri de 4,93 milioane lei în T2 din 2012
- România are nevoie de o monedă întărită şi o inflaţie sub control
- Leul s-a întărit și azi la cursul BNR, deși piața interbancară arăta depreciere
- Scădere de peste 2% a primelor brute subscrise la Generali Asigurări
- ING Bank: Pe perioade scurte, euro poate depăşi pragul de 5 lei