Preţul, adică valorile la care se tranzacţionează astăzi acţiunile în orice piaţă, reprezintă „percepţia“ participanţilor asupra valorii (date fundamentale) acţiunii în cauză. Dacă preţurile sunt scăzute în comparaţie cu vechile maxime sau în comparaţie cu „tabelele“ VUAN, atunci aşa este! Dacă preţurile sunt ridicate, aşa este! Bursa nu garantează nici câştiguri, nici pierderi. Bursa oferă trenduri şi oportunităţi şi este de recom
Preţul, adică valorile la care se tranzacţionează astăzi acţiunile în orice piaţă, reprezintă „percepţia“ participanţilor asupra valorii (date fundamentale) acţiunii în cauză. Dacă preţurile sunt scăzute în comparaţie cu vechile maxime sau în comparaţie cu „tabelele“ VUAN, atunci aşa este! Dacă preţurile sunt ridicate, aşa este!
Bursa nu garantează nici câştiguri, nici pierderi. Bursa oferă trenduri şi oportunităţi şi este de recomandat să le urmezi cåt mai aproape, evitånd perfecţiunea. Trendurile nu se urmează decât pe baza analizei tehnice. Vorbele, telefoanele, zvonurile, invitaţiile la cumpărare sunt zgomot. Nimic mai mult. Cei mai slabi cad în capcana lui. Un exemplu folosit în orice piaţă este poziţia preţului faţă de mediile de 50 şi 200 de zile. Un trend descendent clar există atunci cånd preţul se află sub cele două, pe un grafic zilnic (situaţie actuala în piaţa romånească a SIF-urilor). O altă definiţie, învăţată în şcolile de economie, este: „preţul unei acţiuni este dat de raportul dintre cerere şi ofertă“. Nici aici nu stăm prea bine: preţul scăzut este rezultatul unei oferte mai mari faţă de cerere.
Dacă priveşti obiectiv, SIF-urile nu au cerere. Preţul arată acest lucru. Cåndva, lucrurile se vor schimba, şi atunci preţul va creşte. Un element important în analiza tehnică este volumul. În lipsa lui, pentru indicele BET-FI, analizăm acţiunea SIF2 pe un grafic lunar, pentru a elimina zgomotele. În subgraficul nr. 2 considerăm indicatorul Demand Index DI (Indexul Cererii). El arată un raport al presiunii de vånzare şi al celei de cumpărare. Valori negative â vånzarea este mai puternică faţă de cumpărare. Invers, în piaţa bullish. Astăzi SIF2 este clar sub influenţa vånzării care a început să devină vizibilă din noiembrie 2007, cånd DI a trecut sub zero. Vremuri mai însorite se aşteaptă cånd acelaşi DI va trece deasupra liniei zero. De ce să cumperi acum, cånd zilnic preţurile devin mai scăzute? Aşteaptă ca cererea să depăşească oferta (ABC bursier), şi atunci poţi face afacerea vieţii tale la bursă.
sursa: https://ta.educofin.com