De ce se răsucesc frunzele lămâiului din ghiveci. Lămâii crescuți în ghiveci adaugă o notă de parfum și culoare oricărui spațiu. Cultivarea lămâilor sau oricărui alt arbore de citrice înseamnă un plus de flori și fructe frumoase și parfumate.
De ce se răsucesc frunzele de la lămâi? Cu toate acestea lămâii nu sunt ușor de crescut în ghiveci, iar frunzele lor răsucite sunt un semn că planta este stresată.
De fapt, experții susțin că răsucirea frunzelor unui lămâi poate fi rezultatul multor factori, care îi afectează bunăstarea. Poate fi vorba de udare, nutrienți, dăunători și unele boli.
HomesandGardens analizează motivele pentru care frunzele lămâiului se pot răsuci și ce se poate face pentru a combate problema.
De ce frunzele de citrice se răsucesc?
Acesta este în primul rând un semn al stresului plantei, frunzele răsucindu-se spre interior. De obicei, frunzele se răsucesc în sus, ca răspuns la stres. În plus, frunzele se pot îngălbeni.
Indiferent dacă cultivați lămâiul în ghiveci sau aveți o colecție de pomi fructiferi de interior (lămâii pot crește și în interior) modul în care îi îngrijiți poate duce la răsucirea frunzelor.
Udare excesivă
Frunzele răsucite sunt un semn comun de udare excesivă a plantelor. Citricelor nu le place un sol saturat pentru perioade lungi de timp, iar frunzele lor se vor ondula, se vor decolora și vor cădea atunci când sunt udate în exces.
Prea multă apă în jurul rădăcinilor reduce oxigenul din sol și afectează capacitatea plantei de a fotosintetiza.
Din fericire, puteți rezolva problema. Dacă lămâii se află într-un container, luați în considerare reașezarea lui în alt sol, bine drenat și asigurați-vă că există găuri de drenaj în partea de jos a containerului.
Încercați să vă abțineți să udați lămâiul, până când solul nu se usucă complet!
Secetă
Frunzele se pot încreți pentru a-și reduce suprafața, ca reacție de apărare la stresul cauzat de secetă. Această acțiune scade cantitatea de umiditate pierdută prin transpirație, deoarece planta încearcă să rețină cât mai multă apă pentru a rămâne în viață din cauza lipsei umidității.
A ști cum și când să udați plantele este important pentru a le menține înflorirea. Pe lângă încrețirea frunzelor, lipsa umiditatății va face lămâiul să se lupte pentru a produce fructe.
Lămâii au nevoie de udare profundă, la intervale regulate, solul uscandu-se ușor între udari. Solul nu ar trebui să fie complet uscat pentru perioade lungi!
Verificați nivelurile de umiditate a solului folosind un contor de umiditate sau utilizați degetele.
Citricele în ghivece doresc să fie udați adânc până când apa curge prin orificiile de drenaj din fundul vasului.
Dacă lipsa de umiditate este cauza răsucirii frunzelor de lămâi, verificați în mod regulat nivelul solului și ajustați practicile de udare pentru a menține planta hidratată corespunzător.
Important: lămâii tineri și cei care cresc în ghivece vor avea nevoie de udare frecventă.
Deficiențe ale unor nutrienți
Răsucirea frunzelor de citrice poate fi rezultatul lipsei nutrienților necesari unei creșteri sănătoase. Lămâii au nevoie de azot, fosfor și potasiu, precum și alți macro și micronutrienți.
Fertilizați lămâii la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii și, de asemenea, primăvara și vara, pentru a ajuta pomii să crească și să fructifice sănătos.
În ceea ce privește modul de fertilizare, cel mai bun indicat este un îngrășământ echilibrat, conceput pentru lămâi și alte citrice.
”Puteți achiziționa îngrășăminte speciale pentru citrice, bogate în azot, cu micronutrienți adăugați, cum ar fi fier, zinc și magneziu, care sunt esențiali pentru sănătatea lor și producția de fructe”, spune Fern Berg, expert în arbori la Tree Vitalize.
Dăunători
Afidele, acarienii păianjen și coșnițele sunt dăunători comuni ai citricelor. Aceștia sug seva plantei, iar frunzele răsucite pot fi un simptom al unei infestări. Pentru a diagnostica dăunătorii ca o cauză, verificați partea inferioară a frunzelor, deoarece aici se pot vedea mai bine.
Săpunurile insecticide sau uleiurile horticole – cum ar fi utilizarea uleiului de neem pe plante – pot fi pulverizate pentru a scăpa de dăunători. Pulverizați pe ambele părți ale frunzelor, dar ar putea fi necesare tratamente repetate pentru a eradica complet dăunătorii.