De ce se reduce profitul Petrom?

Chiar daca detine 60% din capacitatea de rafinare a Romaniei si controleaza 55% din piata de distributie a carburantilor, Petrom nu a mai reusit in ultimii doi ani sa depaseasca bariera cifrei de afaceri de doua miliarde de dolari. Conducerea companiei pune aceasta stagnare pe seama reducereii puterii de cumparare, a cresterii accelerate a investitiilor, precum si a pierderilor inregistrate de pe urma cresterii preturilor la titei. "Cred, in primul rand, ca este vorba de forta de munca folosita.

Chiar daca detine 60% din capacitatea de rafinare a Romaniei si controleaza 55% din piata de distributie a carburantilor, Petrom nu a mai reusit in ultimii doi ani sa depaseasca bariera cifrei de afaceri de doua miliarde de dolari. Conducerea companiei pune aceasta stagnare pe seama reducereii puterii de cumparare, a cresterii accelerate a investitiilor, precum si a pierderilor inregistrate de pe urma cresterii preturilor la titei.
„Cred, in primul rand, ca este vorba de forta de munca folosita. Petrom are 60.000 de angajati, iar Rompetrol, care are putin peste 5.000, va reusi anul acesta sa realizeze aproape aceeasi cifra de afaceri,,, spune presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. Liviu Luca, presedintele sindicatului din Petrom, ii transmite insa lui Patriciu sa scada din cifra de afaceri datoriile de peste 140 milioane de dolari pe care le are de platit la stat.
Rezultatele financiare ale Petrom pe primele trei luni ale acestui an au confirmat tendinta ultimilor ani: in ciuda cresterii cifrei de afaceri, profitul scade in medie cu 10% anual. In primul trimestru din 2003 cifra de afaceri a crescut cu 24%, dar profitul nu a acoperit nici macar inflatia. Petrom a produs foarte mult pe stoc, astfel ca produsele petroliere pastrate in depozitele companiei nationale au atins valoarea de 120 milioane de dolari.
In 1998, primul an de dupa infiintare, profitul Petrom a fost de 30 de milioane de dolari. Ulterior, in 1999, compania nationala a castigat putin peste 35 milioane de dolari, iar 2000 a adus cel mai mare profit din istorie: 102 milioane de dolari. In ultimii doi ani trendul a fost insa descrescator, chiar daca cifra de afaceri a crescut in 2002 comparativ cu 2001. Profitul a coborat pana la 69 milioane de dolari anul trecut, atunci cand 60 de milioane de dolari a trebuit sa fie alocati pentru pierderile cauzate de trecerea la contabilitatea internationala prin scaderea inflatiei anuale din cifra de afaceri. Liviu Luca a declarat la Neptun ca o alta explicatie a reducerii profitului tine de faptul ca statul, actionarul majoritar, a trecut unele cheltuieli cu investitiile sau operationale drept pierderi.
Investitiile din surse proprii s-au redus
Petrom este o companie care nu duce lipsa de lichiditati. In ultimii ani a investit masiv in constructia de benzinarii si in modernizarea rafinariilor: mai mult de 200 milioane de dolari. Inca 100 de milioane de dolari asteapta la poarta celor doua capacitati de rafinare de la Brazi si Pitesti sa fie investite pentru ca intreaga productie sa respecte normele Euro 3.
De anul trecut, veniturile si cheltuielile companiei nationale au trecut si prin maini straine, altele decat contabilii Petrom. Se pare ca ceea ce a nemultumit cel mai mult specialistii bancilor de investitii si pe cei ai bancilor creditoare este felul in care au fost repartizate cheltuielile. „Am observat ca oricare ar fi situatia companiei, bugetul de salarii, de exemplu, este actualizat anual, dupa rata inflatiei. Anul acesta s-a acordat fiecarei filiale un buget, sensibil mai mic fata de anii anteriori, pe care sa-l controleze cum crede de cuviinta. In timp ce la salarii si cheltuieli nu s-a umblat aproape deloc, investitiile din surse proprii s-au diminuat,,, spun surse bancare. Cu alte cuvinte, conducerea companiei a preferat sa se indrepte spre imprumuturi bancare pentru investitii (vezi exemplul imprumutului acordat de BERD pentru modernizarea rafinariilor, dar si emisiunea de obligatiuni). Directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu, nu a raspuns pana la inchiderea editiei la intrebarile revistei Capital.
30.000 de angajati vor fi disponibilizati sau externalizati
Analistii pietei mai atrag atentia ca Petrom cheltuieste sensibil mai mult pentru constructia unei benzinarii decat competitorii. Cel mai bun exemplu pare a fi cel al complexului din Ungaria de la Bekescsaba, acolo unde au fost investiti in jur de 10 milioane de dolari. „Investitia medie nu ar fi trebuit sa depaseasca cinci-sase milioane de dolari,,. Aceeasi este situatia si cu benzinariile romanesti. „In medie, Petrom investeste 1,2 milioane de dolari intr-o statie de carburanti, in timp ce competitorii cheltuiesc cu 400.000 de dolari mai putin,,, spune unul dintre furnizorii Petrom. Liviu Luca afirma insa ca perioada de amortizare a unei investitii in benzinarii este mult mai redusa decat in cazul companiilor competitoare.
Externalizarea unor activitati ale companiei a condus, de asemenea, la reducerea cu pana la 50 de milioane de dolari a cifrei de afaceri, dar simultan a fost redus si numarul angajatilor cu peste 20.000 de persoane. Pana in prezent, au fost desprinse din cadrul companiei doua societati de intretinere a rafinariilor (Rafiserv Brazi si Rafiserv Arpechim) si Petrom Service, care are aproximativ 15.000 de angajati.
Vagit Alekperov, presedintele Lukoil, crede ca oricine va prelua Petrom va avea mari probleme sociale, pentru ca va fi greu sa concedieze o mare parte din cei 60.000 de angajati. Oricum, la Petrom vor avea loc, in perioada urmatoare, atat externalizari, cat si reduceri de personal de 25.000-30.000 de salariati.

Cum merg afacerile Petrom

· Conducerea Petrom a prognozat pentru anul acesta o cifra de afaceri de 75.000 miliarde de lei si un profit de 1.900 miliarde de lei, ceea ce ar insemna scaderea in continuare a profitului net cu 17% fata de 2002.
· Valoarea totala a investitiilor realizate de Petrom din 1997 pana in prezent este de 1,8 miliarde de dolari. Investitiile pentru anul acesta sunt prognozate la 14.000 de miliarde de lei, adica aproape 500 milioane de dolari.
· La sfarsitul lunii martie, compania petroliera nationala avea lichiditati in valoare de 5.000 de miliarde de lei. In afara unui capital social in valoare de 37.734 miliarde de lei, Petrom mai dispune de rezerve contabile in valoare de 30.000 miliarde de lei.
· Anuntul pentru privatizarea companiei nationale urmeaza sa fie lansat la data de 30 iunie, iar ofertele grupurilor petroliere interesate pana la data de 30 septembrie.