Asigurările RCA, mai scumpe cu până la 40%

Asigurările RCA, din ce în ce mai scumpe. Brokerii afirmă că prețurile acestora au crescut cu până la 40%. Astfel, mulți oameni optează pentru plata în rate a poliței, o soluție acceptată doar de unii asiguratori. Deși tarifele sunt înghețate de peste un an, costul poliței RCA continuă să crească de la o lună la alta.

Un șofer de 29 de ani, care conduce o mașină de oraș cu o capacitate cilindrică mică și nu are evenimente în trafic, va plăti pentru cea mai ieftină poliță RCA suma de 2.055 lei, cu 100 de lei mai mult față de luna februarie. În prezent, cea mai scumpă poliță este de 4.575 lei.

„Prețurile din ultimii ani mi se par exagerate. Undeva la jumătate ar trebui să fie real”, a spus un șofer.

Plafonarea nu a protejat șoferii de scumpiri, susțin brokerii de asigurare.

„Prețurile în ultimul an jumătate au crescut constant. Noi am înregistrat creșteri și de 40% pe unele categorii.

De ce? Pentru că nu a fost o plafonare, a fost doar o plafonare la un anumit nivel practicat de fiecare asigurător la nivel de sfârșit de februarie 2023”, a spus Viorel Vasile, președinte onorific al Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, pentru Antena 3.

Mulți români caută soluții, iar unii dintre ei optează pentru plata în rate.

„Asigurările RCA se pot plăti în rate la unii asiguratori, însă nu la toti pentru cei care nu oferă posibilitatea plații în rate, majoritatea brokerilor oferă în parteneriat cu o bancă flexibilă patru rate fără dobândă sau 6-12 rate cu dobânda băncii”, a spus Ștefan Prigoreanu, președinte Patronatul Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.

Plafonarea tarifelor RCA este valabilă până la sfârșitul lunii iunie. O nouă lege RCA, care include numeroase reguli noi, este în prezent în analiză în Parlament.

RCA
RCA / SURSA FOTO: Facebook

Consiliul Concurenței susține modificarea Legii RCA

În altă ordine de idei, Consiliul Concurenței sprijină proiectul de modificare a Legii RCA, inițiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a fost depus la Parlament.

Președintele autorității, Bogdan Chirițoiu, a declarat că săptămâna viitoare Consiliul Concurenței va emite o poziție cu privire la fiecare amendament al proiectului. Această declarație a fost făcută la Sinaia.

„În linii mari, suntem armonizaţi cu ASF-ul, susţinem proiectul de lege, susţinem poziţia ASF. Ni s-a cerut poziţia pe fiecare amendament. Sunt în analiză la noi. Sper că săptămâna viitoare vom avea o poziţie a Consiliului pe care o putem transmite Parlamentului.

În linii mari, repet, mergem pe linia ASF. Şi ei văd aceeaşi problemă pe care o vedem şi noi: faptul că mecanismele legale actuale nu permit un control bun al costurilor, sunt inflaţioniste, duc la o creştere a costurilor şi, implicit, la o creştere a preţului RCA. Trebuie să găsim o soluţie ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a afirmat Chiriţoiu.

El a subliniat că autoritatea de concurenţă a sugerat un preţ recomandat pentru tarifele de reparaţii, în timp ce ASF a propus o altă variantă, dar cu acelaşi scop: reglarea pieţei de reparaţii.

Chestionat cu privire la intențiile instituției în contextul unei concentrații ridicate pe piața asigurărilor, în special în domeniul RCA, Bogdan Chirițoiu a subliniat că nu este ilegal să fii o companie mare. Mai multe puteți citi aici.